13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Програма за бургаското отбелязване на 135 години от Съединението

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави уверена крачка към национално обединение. На тази дата от новата ни история, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената ни държава.

Тази неделя отбелязваме 135 години от паметното събитие. Честванията, организирани от Община Бургас и партньори, ще започнат от 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал за издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Отново от 10:30 часа, в ж.к. „Меден рудник“, до СУ „Петко Росен“, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ организира празничен концерт с участието на Катя Георгиева и оркестър „Нашенци“, група „Авалон“, вокално студио „Примо“ и фолклорна формация „Чинките“. За най-малките ще има творчески и образователни работилници.

В 11:00 часа при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (пред Военния клуб) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. Ще бъдат положени венци и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението.

Празничната програма продължава в 11.30 часа с концерт на пл. „Атанас Сиреков“, в който жителите и гостите на града ще могат да се включат в „Голямото хоро на Бургас“, с участието и музикалната подкрепа на на ПФА „Странджа“.

На 6 септември кв. „Ветрен“ ще отбележи 100 години от основаването си с празничен концерт и заря. В концертната програма на площада до ОУ „Христо Ботев“, която започва в 19.30 часа, участие ще вземат оркестър „Жарава“ с ръководител Лазар Налбантов, Панайот и Цветелина Стойчеви, Александра Димитрова, дует „Бургас“.

С вход свободен през целия празничен ден ще работи Историческата експозиция на РИМ-Бургас на ул. „Лермонтов“ №31.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук