15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Ядрената агенция регистрира покачване на радиацията в Чернобил

В чернобилската зона бяха превишени контролните нива на радиация. Това бе посочено рано сутринта в съобщение на страницата на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, както и в информационната агенция УНИАН на страната.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=320576190113642&id=100064837892613

Данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на зоната, която е достъпна онлайн, показват, че са открити по-високи нива на гама лъчение. Същевременно се отбелязва, че все още не е възможно да се установят причините за промяната на радиационния фон в зоната, поради окупацията и битката на територията.

Според руското външно министерство, цитирано от ТАСС, радиоактивният фон в района на Чернобилската АЕЦ е в рамките на нормата и персоналът продължава да обслужва централата.

Въздушно-десантните войски на Русия изцяло контролират от вчера територията в района на Чернобилската АЕЦ, заяви пред журналисти говорителят на министерството ген.-майор Игор Конашенков. 

С украинските военни от охранителния батальон е постигнато споразумение за съвместно гарантиране на сигурността на реакторите и саркофага на АЕЦ в Чернобил, посочи той.

Персоналът продължава да следи радиационната обстановка в района. Съвместните действия на руските десантчици и украинските военни от охраната „гарантират, че националистки формирования или други терористични организации“ не ще могат да се възползват от обстановката в Украйна, „за да организират ядрена провокация“, каза Конашенков./Darik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук