6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Маската на Терес и тракийското злато пристигна в Бургас с тежка охрана

С бронирана кола и специални полицейски части Панагюрското златно съкровище и маската на Терес пристигнаха в Бургас. Районът около Културен център „Морско казино“, където до края на август ще бъде изложено тракийското съкровище, беше отцепен от жандармерия, бургаски полицаи и общинска полиция, час по- рано.

Заради изключителните мерки за сигурност шефът на МВР Бургас комисар Милев Димитров отказа да даде подробности как точно ще бъде организирана охраната. При всички положения обаче ще има въоръжена охрана и допълнителни камери за видеонаблюдение.

Експонатите от изложбата „Изящните съкровища на траките“ бяха отворени от специалисти на Националния исторически музей и от музея към БАН. За първи път в Бургас първо медиите видяха няколко от уникалните експонати и разбира се маската и пръстена на Терес .

Кметът на Бургас Димитър Николов прие с протокол съкровището и не скри емоцията от докосването до историята. Специално за бургазлии и гостите на града Община Бургас обявява вход свободен за първата нощ на изложбата „Изящните съкровища на траките“. Експозицията ще бъде открита в петък, 3 юни от 21 ч. със светлинен спектакъл на Елица и Стунджи.

Заради специални мерки за сигурност в залата ще се допускат не повече от 30 души наведнъж, което ще налага изчакване. Билети се продават на каса, разположена пред самата зала с експозицията. На изхода пък всеки може да си закупи сувенири, тематично свързани с изложбата. Билетът за възрастни е с цена 7 лв., а за пенсионери, ученици и студенти – 2 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук