12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Опашки за четирите гишета на МВР в Морска гара още преди отварянето на кризисния център

В четири гишета днес ще се обслужват украинските граждани в Морска гара, желаещи да получат удостоверения за временна или международна закрила. Те се обслужват от полицейски служители и ще подпомагат дейността на държавната Агенция за бежанците, съобщиха по-рано от полицията. Още преди отварянето им пред входа на Морска гара се извиха опашки.

Очаква се работата по издаването на необходимите документи да бъде значително ускорена. В същото време изглежда все повече украинци са установили, че не могат да получават медицинска помощ в България без необходимия статут.

Важно е да се отбележи, че при временен статут, чуждите граждани у нас нямат право на медицинска помощ. Такава се предоставя само за лица под 18 години и хора с увреждания, но при спешни ситуации. За да получат право на достъп до здравната ни система е необходимо украинските граждани да получават международна закрила, издадена от българските власти. В този случай обаче отпада възможността за напускане на страната.

Припомняме, че през миналата седмица шефът на Агенцията по бежанците поиска от здравното министерство спешно да бъдат внесени допълнителни изменения в закона, които да разрешат тои проблем. До момента няма становище на МЗ.

Поетапно до края на седмицата ще бъдат разкрити допълнителни гишета и в полицейските управления в Несебър, Поморие, Созопол и Приморско. ОДМВР Бургас има готовност да разкрие пунктове и в останалите общини на Бургаска област, ако има такава необходимост.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук