20.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Тази вечер откриват изложбата със златото на траките в Бургас

 Експозицията „Изящните съкровища на траките“ вече е подредена в зала „Ал. Г. Коджакафалията“ в Културен център „Морско казино“ в Бургас. Довечера от 21 часа е официалното откриване с атрактивно шоу на Елица и Стунджи.Първата вечер бургазлии и гостите на града ще могат да разгледат  безплатно Панагюрското златно съкровище, златната маска и пръстенът на Терес, както и непоказвани досега златни накити, намерени при разкопки в Несебър.  

В залата са експонирани 9 златни предмета от Панагюрското златно съкровище -една фиала и осем ритона.

Съкровището е принадлежало на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в.пр.Хр. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статус и са използвани при ритуални действия на тракийските князе.

В изложбата гражданите ще могат да видят и прекрасните находки от последните археологически открития в тракийските могили – златна маска-фиала, тежаща 690 грама за която се предполага, че е на одриския цар Терес, наподобяваща маската на Агамемнон, намерена от Шлиман в Микена и златен пръстен с изображение на атлет. Не по- малко впечатляващи обаче са и златните накити от Несебърския некропол.

Изложбата ще остане в Бургас до 3 септември. Тя е включена в 7-те туристически маршрути, които разработи община Бургас за българските и чуждите туристи. Заместник кмета по култура Йорданка Ананиева сподели, че общината вече има самочувствие, след като успя да организира тази изложба, в Бургас да гостуват и други подобни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук