13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Жители на три села в отворено писмо против отделянето на Обзор от Несебър: Последиците ще са катастрофални

Жителите на село Баня, както и други населени места – селата Паницово и Козница, заявихме категорично, че сме против отделянето на Обзор в самостоятелна община. В две от другите населени места (с. Емона и с. Приселци) вота от последния референдум за отделянето е 50 на 50. Това се казва в отворено писмо на Инициативния комитет от трите населени места против отделянето на Обзор от община Несебър. То е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, членовете на Народното събрание, президентът Румен Радев и областния управител на Бургас.

Публикуваме останалата част от текста без редакторска намеса:

Сега от Вас, дами и господа министри зависи, дали ще има или не нова община. Затова, с настоящото писмо се обръщаме към Вас, за да бъдем чути и ние.

Месеци наред, докато се подготвяше провеждането на референдума и по време на самата информационна кампания, никой не чу нашата позиция. През цялата разяснителна кампания вниманието на медиите беше ангажирано основно с оплакванията на жителите на гр. Обзор, недоволни от „тиранията и подтисничеството“ от страна на Община Несебър. Всички пренебрегнаха другата гледна точка, нашата гледна точка. Никой не ни попита какво мислим ние, жителите на останалите населени места, какви са нашите тревоги и опасения. А ние сме обикновени жители, с много и различни проблеми в ежедневието. И нашия категоричен вот ПРОТИВ, с почти 70 % активност, нямаше нищо против гр. Обзор. Напротив, много от нас имат роднини и приятели в Обзор. Нямаме нищо против желанието на гр. Обзор да бъде самостоятелна община.

Но смятаме, че последиците от отделянето ни от Община Несебър ще са катастрофални за нас. Пишем това отворено писмо, за да стигнат до вас и да вземете предвид тревогите ни ако с. Баня, с. Паницово, с. Емона и с.Козница станат част от община Обзор.

В тежката ситуация, в която е  цялата страна през последните години, живеейки на ръба на оцеляването, за нас този експеримент с обособяване на нова община, която е неясно как ще се издържа е изключително плашещ. През цялото време слушахме как е време да се освободим, да отхвърлим „тиранията“ на Община Несебър. Но нищо не беше казано, какво ще последва? Да, представяха се разчети, които рисуваха едно розово бъдеще и бурен подем. Но тези хора сякаш забравиха в какви времена живеем. Ние също искаме добър живот, също искаме развитие, но преди всичко искахме яснота и обективност, която не получихме. От инициаторите на референдума, желаещи да се обособи новата община не получихме отговор как ще бъдат решени и нашите проблеми. Единственият отговор беше – първо да се проведе референдума, а после ще се проведат избори, на които ще се предложи визията за развитие на новата община.

А ние искахме яснота, искахме да бъде отговорено как ще бъдат разрешени всички онези наболели въпроси и проблеми, които ни вълнуват всекидневно: как да се погрижим за възрастното население в нашите селища, как да осигурим лекарска помощ при нужда, как да се справим в тежките условия, особено през последните години с прехраната и как да можем да работим за да се издържаме. Ние сме еднакво отдалечени както от Несебър, така и от Обзор. Но основната част от нас работят в Слънчев бряг и гр. Несебър и от първостепенно значение винаги е било придвижването до работните ни места.

Транспорта, за да стигнем до работното си място и да се приберем по домовете си след края на работния ден сега се осигурява от Община Несебър. Личните ни лекари са в гр. Обзор, но никой от тях не идва до Баня, а всеки от нас пътува до тях както може. Изследванията, които ни се назначават се правят в гр. Несебър или к.к. Слънчев бряг. За да стигнем до там, използваме транспорт – осигурен от Община Несебър.

Ако с. Баня стане част от Община Обзор, Община Несебър няма да има този морален и финансов ангажимент. В тежките месеци, а и години които предстоят и ще може ли бъдещата община Обзор, една нова община, която на този етап е неясно реално какви приходи ще има да ни осигурява този транспорт?

По време на кампанията жителите на гр. Обзор споделиха за доста проблеми в града си, които не били решени. Как тогава и кога ще решат нашите? А с какви пари ще разполага нова община? От Община Несебър изнесоха факти, 10 години назад, че гр. Обзор всяка година получава около 2 милиона лева повече отколкото внася в община Несебър.

Новата община освен проблемите, които трябва да реши естествено с пари, ще има и нови разходи.

Откъде ще дойдат тези пари?

Кмета на гр. Обзор твърди, че новата община може да събира 5-6 милиона.

А защо досега не са събирани?

Защо в предходните години събираха между 2 и 3 милиона, а не 5-6 милиона?

И как от тази или другата година вече ще ги събират?

Защо досега гр. Обзор не събираше 5-6 милиона и с даваните от община Несебър 2 милиона всяка година не бяха решени проблемите на града?

Тези въпроси и трудните времена в които живеем предизвикват нашето безпокойство. Ако приемете решение за създаване на нова община обзор, с. Баня може да загуби и това което в момента има.

Молим да преразгледате решение №253 от 24.03.2021г, с което се създава нова Община Обзор, с включените в нея горепосочени населени места. Ние сме жители на Община Несебър и искаме да останем такива! Ние работим и градим домове тук. За нас създаването  на нова Община с център гр. Обзор, не е в обществен интерес. В генезиса на процеса са лъжи и манипулации. В нарушената комуникация между Общинските власти и градоначалника на Обзор, където прозират личните му интереси  потърпевши са малките населени места и хората в тях.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук