13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Министър Трайков даде седмица срок за помирение в Слънчев бряг

Министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков пристигна в Слънчев бряг за да се опита да помири „Съюза на собствениците“  и държавното акционерно дружество „Слънчев бряг“, след поредния протест в курорта.

Част от хотелиерите  скочиха против опитите на дружеството, в което държавата притежава 75% от акциите, да въведе пропускателен режим в Слънчев бряг, график за зареждане на стока, редуциране и контрол на такситата и редица други мерки за създаване на ред в комплекса.

Близо три часа продължи срещата, която беше закрита за медиите. На излизане, от видимо тежките разговори, министър Трайков заяви, че е дал седмица срок на борда на държавното дружество и на хотелиерите да сформират работна група и да излязат с конкретни решения, как да се изчистят конфликтите.

Другото решение е до края на юли експерти и екип от юристи да разгледа казуса със собствеността на инфраструктурата, която е собственост на дружеството, и за която  хотелиерите отказват да плащат такса за поддръжката и.

Министър Трайков коментира, че през февруари самите хотелиери са настоявали да се сложи ред в курорта, да се ограничат измамите с такситата, да се премахнат грозните и неугледни павилиони, а сега те скачат срещу новите правила.

Собствеността на инфраструктурата е сложен юридически казус, защото тя е в активите на „Слънчев бряг“АД, но освен държавата, 25% от акциите са на миноритарни собственици. Тя не може да бъде продадена без те да се обезщетени. Затова екип от юристи трябва да разгледа казуса и всички възможни варианти, коментира министърът.

Трайков каза още, че няма търговско дружество, което да не иска да си прибере пари, които му се дължат по договор. Коментарът беше по повод отказът на хотелиерите да плащат инфраструктурна такса, коята е залегнала в приватизационните договори.

Ябълката на раздора е именно собствеността на инфраструктурата и инфраструктурната такса, счита и бургаският депутатът от ГЕРБ и член на комисията по икономика и туризъм в НС Димитър Бойчев.

Въпреки  ескалацията на напрежението в Слънчев бряг от борда на дружество се надяват, че все пак диалог е възможен, а  протестите и затварянето на пътя не са начините да се решат проблемите и да се създадат условия за един успешен сезон.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук