21.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

Йотова в Созопол: Имам притеснения за преместването на бежанците от хотелите

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Първообразът му беше открит миналата година от президента Румен Радев и сръбският президент Александър Вучич в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможности да ги реализира пластически“.

„Паметникът прибавя още много към магията на древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочи, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България.

„Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация тръгна от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата ценност“, заяви вицепрезидентът.

Йотова се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на българската история, за подмяна на фактите. „Наша мисия е българското културно-историческо наследство да върне своите позиции в световната съкровищница. Стъпка в тази посока е планираният от президентската институция международен форум с учени от цял свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език“, посочи вицепрезидентът.

В Созопол Йотова коментира и темата по преместването на бежанците от Украйна от хотелите в държавни бази така: „…получаваме писма от гражданите, доста гневни граждани, бих казала, които месеци преди това са запазили своите места в различни домове за отдих. Особено тук, на морския бряг, но към момента нямат възможност да се възползват от това, за което са платили. Става въпрос за ведомствени станции, става въпрос за санаториуми, става въпрос за места за долечение. И тук правителството трябва да бъде категорично и ясно къде точно смята да настани бежанците от Украйна, след като те напуснат хотелите. Това в никакъв случай не трябва да бъде за сметка на правата на българските граждани“.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук