20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

За осми път Поморие става център на православната музика

С литийно шествие в Поморие беше открит осмият международен фестивал на православната музика „Св. Богородица- Достойно есть“ .В храм „Рождество на Пресвета Богородица“ с тържествен водосвет беше поставено началото на петдневното надпяване в морския град.

Изпълнителен директор на „Св. Богородица- Достойно есть“ е кметът на Поморие инж. Петър Златанов, с чиято ежегодна подкрепа фестивалът се превърна в традиция за почитателите на духовната музика от цяла Европа. Събитието се провежда под патронажа на Н.В.П. Сливенският митрополит Йоаникий.

Над 1100 хористи от 7 държави ще превърнат Поморие в център на православието и както всяка година ще съберат в храма стотици желаещи да се докоснат до ангелските напеви.

Представители на Русия, Украйна, Румъния, Сърбия, Молдова, Беларус и България ще покажат пред публика уменията си в три категории- за православни църковни хорове, клиросните певци и свещеници, и смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.

Най-добрите състави ще имат възможността да зарадват с изкуството си гражданите и гостите на Бургас и Несебър и ще участват в празнични Свети литургии по време на фестивала.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук