15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Николай Димитров: Да разделиш Несебър е все едно да разделиш Венеция !

Кметът на Несебър Николай Димитров заяви днес пред медиите, че разделянето на стария от новия град, по какъвто и да е начин, не е най- удачния вариант. Както вече стана известно на среща в София  с премиера Бойко Борисов е бил обсъден вариант Стария Несебър да се обособи като отделен квартал. 

Николай Димитров ще проучи възможностите за отделяне на Стария град  и след обсъждане с гражданите на Несебър, ще предложи на местния общински съвет доклад за решение Старият град да придобие статут на квартал на града. Там вероятно ще бъде създадена служба на общинската администрация за по-добро обслужване на населението. С приемането на бюджета на общината за 2012 г. ще бъде предложена и промяна в нейната структура, където ще бъде предвидено създаването на отдел, отговарящ за Стария град.

Димитров и общинската администрация изказаха възмущението си от писмо, изпратено до централата на ЮНЕСКО от Асоциация „Старинен Несебър“, в което се твърди, че между общината в Несебър и местните жители нямало диалог и че нямало дейности, свързани с опазването на средновековните църкви.

В момента се работи усилено час по-скоро да бъде изработен Плана за управление на Стария Несебър. На негова база ще бъде направен и нов подробен устройствен план, който ще сложи ред в строителството, рекламата и уличната търговия в града на ЮНЕСКО.

До влизането в сила на новия план ще се разработи нова схема за поставянето на сергиите в Стария град. Те ще бъдат премахнати в района на църквите и техния брой ще бъде редуциран. Това ще стане обаче следващото лято.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук