14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Деца продават наркотици на деца, акция във Велико Търново

Група за разпространение на наркотични вещества, предимно сред ученици, и депо с 200 кг марихуана са разкрити при акция

При съвместна операция на ОД МВР-Велико Търново и РУ-Горна Оряховица под наблюдението на Окръжна прокуратура-Велико Търново е разкрита и разбита група, разпространявала основно по училищата наркотични вещества, предимно марихуана. Това бе съобщено на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Велико Търново и ОД МВР –Велико Търново, в който участваха Христо Христов, окръжен прокурор на ОП-Велико Търново, Димитър Машов, директор на ОД МВР в града, Илиан Благоев, говорител на Окръжната прокуратура, наблюдаващият прокурор Таня Катрева и началникът на РУ-Горна Оряховица  Мариян Лонгинов.

Тази операция е в резултат на предприетите от прокуратурата и МВР решителни действия за противодействие на наркоразпространението и употребата на наркотични вещества на територията на страната и е продължение на обявената миналата седмица специализирана полицейска операция по тази линия, като един от основните приоритети е разпространението на наркотици в училищата.

При операцията са задържани двама дилъри, които са разпространявали марихуана в училищата. Единият е 16-годишен ученик, а другият е на 21 г. Впоследствие е установено и задържано лице на 31 г. което е организирало дейността на двамата дилъри и на което те се отчитали един път седмично. Установено е и е задържано и лицето, предоставяло марихуаната на дилърите – мъж на 30 години. У него при претърсването са намерени около 3 кг марихуана. В хода на разследването се е достигнало и до основния разпространител (мъж на 31 г.) – т.н. „депо“, като в неговия дом в с. Джулюница при претърсване са намерени около 200 кг марихуана. Групата е наблюдавана от месец, съобщи Димитър Машов.

Окръжният прокурор Христо Христов каза, че за съжаление наркотикът е разпространяван основно сред учениците. Той поясни, че единият от разпространителите е на 16 години, а в момента се разпитват свидетели, които са си купували марихуана, сред тях има ученик на 14 години. Окръжният прокурор допълни, че намерената марихуана се равнява на около 400 000 цигари, предназначени за продажба сред нашите деца, и определи случая като трагедия. Цената на улицата на това количество е около 6 милиона лева. 

По досъдебното производство шестте лица ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за държане и разпространение на наркотични вещества, а прокуратурата ще поиска налагане на мерки „задържане под стража“ спрямо тях, уточни наблюдаващият прокурор Катрева. Предвидените в закона наказания за тези деяния са от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук