10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Гостите на Несебър извървяха “Духовният път”, белязан от оригами

 Несебър отбелязва днес своя празник в деня, когато църквата чества Успение Богородично. Посланието  е  „Съзиданието и паметта- пътя на града“.

Акцентът тази година е представянето на новия туристически маршрут, наречен „Духовният път“. Той ще води туристите по стъпките на вярата, показвайки уникалността на църквите в Несебър.

Днес гостите за празника на Несебър имаха възможността първи да преминат по този път, означен с белите птички на щастието. Деца- доброволци от Несебър помагаха на  всеки, който иска да си направи оригами- своя лична птица.

Сутринта хиляди богомолци се стекоха в храма „Св. Успение Богородично“  да си запалят свещ за здраве. Сливенският Митрополит Йоаникий отслужи тържествена света литургия.

Веднага след сутрешната молитва гражданите и гостите на Несебър присъстваха на тържественото вдигане на българския флаг пред крепостните стени. Бяха наградени изявени граждани на Несебър.

Ансамбъл от град Неа Месамбрия, в който живеят изселници от Несебър, поздрави града с концерт на открито и внесе допълнителен колорит на тържествата .

Първата част на празника завърши с награждаване на участниците в плувния маратон, който се провежда за трета поредна градина . При жените първо място спечели именничката Мария Златкова от София, а при мъжете- Венцислав Гайдарски от Сандански.

Довечера празникът в Несебър продължава с концерти на три сцени и ще завърши със светлинен спектакъл. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук