13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Уникална изложба на Захари Зограф гостува в Созопол

 Оригинални творби на големия български художник Захари Зограф могат да се разгледат до 6 септември в храма „Св.Св. Кирил и Методий“ в Созопол.

Уникалната изложба  беше открита днес.

В същата църква са изложени за поклонение и мощите на Св. Йоан Кръстител, които бяха открити при разкопки на остров Св.Иван. Уникалните творби на Захари Зограф и нестихващият интерес към мощите препълниха църквата в Созопол.

Изложбата  се организира по повод 200 години от рождението на големия българин и  гостува в Созопол по покана на кмета Панайот Рейзи.

Експозицията, включва десетки икони, картини, стенописи и писма на Захари Зограф. За първи път творби на големия български художник са извадени от Музея за българско изобразително изкуство и са експонирани извън столицата.

Посетителите ще имат възможност да видят и оригиналните писма от продължилата 18 години кореспонденция с неговия духовен баща-  големия възрожденски хуманист Неофит Рилски, който остава близък приятел на художника до края на живота му. Експозицията съдържа оригиналите на трите известни портрета- този на Неофит Рилски, на Християния  Зографска и автопортрет.

Захари Зограф е творец с широки интереси. Той живо се интересува от европейското  изкуство- класическо и модерно. Не случайно той е и първият български колекционер.

На огромни винилни платна  жителите и гостите на Созопол ще могат да видят и снимки на негови стенописи от Бачковския, Рилския и Преображенския манастири.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук