9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

3513 ученици в Бургаско са на изпит по математика

3513 ученици от Бургаска област се явяват днес на изпита по математика. Седмокласниците ще решават задачи по  Вариант 2 , който беше изтеглен в просветното министерство. Както и при първия изпит по български език и литература, и изпитът по математика е разделен на два модула. Това означава, че външното оценяване е слято с кандидат гимназиалния изпит. Максималният брой точки, който учениците могат да получат за двата модула от изпита, е 100 – 65 за първата част и 35 за втората. Модул 1 представлява външното оценяване и той включва тест с 25 въпроса с по четири възможни отговора. u4enisi-arhiv.jpgЗа тях учениците ще имат на разположение 60 минути. Във втората част от изпита децата трябва да решат още пет допълнителни задачи. За първите три от тях те трябва да напишат единствено отговора, а последните две трябва да бъдат подробно описани от учениците. За Модул 2 кандидат-гимназистите имат на разположение 90 минути. От всеки от тях обаче зависи дали да решава и двата модула. Ако ученикът реши, то той може да кандидатства само с резултата от външното оценяване. Това обаче драстично ще намали шансовете за прием, обясняват експерти.

По план- прием за Бургас свободните места в е езиковите гимназии и техникумите са общо 1875. В английска и немска гимназии, където традиционно напливът е най- голям, ще се приемат общо 156 деца в по 6 паралелки. В гимназията за романски езици ще се приемат по 78 ученици или по 2 паралелки с френски и испански, и 26 деца за италианската паралелка. В руската гимназия- ГЧЕ „Васил Левски“, местата са  130.  104 са свободните места за паралелката с изучаване на руски и английски, където има най-много желаещи, и 26 с втори език- немски. 156 са общо местата в математическата гимназия. 104 ученика ще се приемат с профил математика и по 26 деца- в две паралелки, по информатика и биология.

снимка: bszone.info- архив
Резултатите може да видите тук:  http://www.minedu.government.bg/top_menu/general/assessment/7kl/7kl_math_31may2010_key.pdf

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук