30.1 C
Бургас
четвъртък, 24 юни, 2021

60% от младите шофьори не са стъпвали на магистрала с учебен автомобил

60% от младите шофьори не са управлявали автомобили с висока скорост и не са карали по магистрала по време на шофьоркия си курс. 55% от тях не са кормували при атмосферни условия с намалена видимост, а 40% от всички декларират, че са се научили да карат след като са взели шофьорска книжка, каза Малина Крумова от Държавната агенция по пътна безопасност.

Данните са от проучване, в което са анкетирани 2600 шофьори, които имат книжка от по-малко от 5 години. Според Крумова в обучението на водачите има редица пропуски, които трябва да бъдат отстранени, а кандидат-шофьорите трябва да се явяват на изпит едва, когато са готови, а не просто защото са си взели часовете. Подробности от Вили Янкова.

По-голямата част от младите шофьори са придобили само умения за шофиране в градска условия с не много висока скорост и за самостоятелно паркиране по време на обучителните курсове. Това показват данните от анкета сред 2600 шофьори, придобили книжка преди по-малко от пет години, каза председателят на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

Според Малина Крумова, за да има по-добре обучени шофьори е необходими да се промени цялостната система на курсовете и изпитите.

По време на дискусия посветена на пътната безопасност Крумова изрази мнение, че обучението в тази посока трябва да започне още в училищна възраст. Период, който в България не е добре застъпен или изцяло се изпуска. 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: