21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Откриват „Синя стая“ и в Бургас

На 11 септември в Бургас ще бъде открита първата в града „Синя стая”, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя се намира в сградата на Центъра за обществена подкрепа. Там координирано ще работят институциите, компетентни в областта на щадящото изслушване и разпит на деца. На откриването ще присъства кметът Димитър Николов.

ruse-news.com

У нас вече са открити няколко специализирани помещения, в които специалистите разпитват децата, станали жертви на насилие или на опити за прехвърлянето им в чужбина. Основната цел е да се намали психическата травма в крехката детска душа и ще се даде възможност на повече пострадали да търсят помощ.

В изградените в България стаи е използван изцяло полският модел. В едното помещение, обзаведено „по домашному“, се намира детето – жертва или свидетел на престъпление, заедно с психолог и съдия. На стената има огромно стъкло тип „венецианско огледало“. Детето не вижда какво има от другата страна. А там са прокурорът, следователят, обвиняемият и неговата защита – страни в процеса, които наблюдават, без да стресират детето.

Двете помещения са оборудвани с аудио- и видеотехника – една камера следи цялото помещение, втора е фокусирана върху детето и неговите реакции. Въпросите с евентуално съдействие на психолога задава само съдията – психологът и съдията са оборудвани със слушалки, с които могат да чуят въпросите на останалите страни в процеса или досъдебното производство.

И по сега действащото законодателство материалите, получени при този разпит, могат да бъдат използвани като доказателство в съдебния процес. По искане на полицията разпитът на детето може да стане още на фазата на досъдебното производство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук