8 C
Бургас
понеделник, 19 април, 2021

76, 2% са гласували до 17 часа в референдума за отделянето на Обзор

76, 2%  са гласували до 17 часа в референдума за отделянето на Обзор от Община Несебър или 1651 души, съобщи председателят на ОИК Силвия Димитрова .

Общо имащите право на глас са 2139 души. Първоначално по списък бяха 2114, но по-късно бяха дописани 24 човека.

Още по обяд беше премината бариерата  от 40% за валидност на референдума. След 20 часа се очаква да стане ясно колко от жителите на Обзор и близките шест села са гласували „за” отделянето на града в самостоятелна община и колко- „против”.

„Нормално  е да има активност точно в този момент- болезнен за Обзор, всеки иска да си каже мнението по въпроса. Очаквах активност до 80%, но може би заради пандемията по-възрастните хора не са излезли”, коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Петко Ковачев от  „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива”  е наблюдател на изборите : „Имаше само информация, че ще бъде интересен референдум , още повече , че става въпрос за отделяне на община- цяла , досега имаше само за преместване на отделни населени места”, коментира Ковачев високата избирателна активност.

Идеята за самостоятелна община с административен център Обзор не е  нова. Още преди години направиха опит морският град да премине към област Варна.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: