13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

92-ма носят името Никола в Царево!

И Царево празнува днес големия християнски празник Никулден. На пристанището беше по-оживено отвсякога – моряци, рибари и именници / в общината името Никола носят 92 души/ трескаво извършваха приготовленията за рибната трапеза още от рано сутринта. За повече настроение звучеше гръцка музика. Денят започна с тържествено богослужение и празнично биене на камбаните в църквата „Св. цар Борис – Михаил“. Рано сутринта кметът Петко Арнаудов също запали в храма свещи за здраве и връчи на отец Стоян две икони, дар за църквата от министър Божидар Димитров. Едната от иконите е Тропар на св. Цар Борис и представлява авторска „реплика“ по стенопис от черквата  „Св. Неделя“ в София.Православният храм в Царево още от построяването си през 1936 г. носи името на цар Борис -Михаил – покръстителят на българите, канонизиран от църквата за светец. Местните хора си спомнят, че цар Борис дарил средства за довършването на храма. Строежът му съвпаднал с едно от посещенията на царя в района и той научил, че парите за църквата не стигат. Съпругата му царица Йоана пък решава да направи иконостаса. Дар от нея са и иконите на иконостаса, които са точно копие на тези от храм-паметника „Александър Невски“ в София. В знак на благодарност местните хора кръщават църквата на името на цар Борис. На пристанището отец Стоян извърши църковен водосвет и молебен за здраве. Рибарите поляха с вино лодките да е берекетлия и да се напълнят с риба, закачиха венци и излязоха да ги хвърлят в залива и така да почетат паметта на загиналите моряци и рибари.По-късно седнали вече край никулденските трапези, по-старите рибари разказваха, че някога не само лодките, но и къщите са били пълни с риба. Те си спомниха, че през 1978 г. брегът е бил бял от сафрид. Тогава имало и много лефер, който го прогонвал на брега. Най-много паламуд падал през годините 1964, 1969, 1971 и 1981. Един от рибарите си спомни как навремето влизал с дядо си в морето само на гребла и за един предиобед от Фара на пристанището до следващия залив напълвали две каси с паламуд и доволни се прибирали.Настоящата година беше слаба за рибарите. Те хващаха чернокоп, сафрид и барбун, но паламуд нямаше, а няма ли паламуд, рибарската година не е пълноценна за тях.На една от трапезите днес гощаваха с чернокоп на скара, приготвен по оригинална стара рецепта. Рибарят я научил от дядо си Тома Кисьов, един от най-запалените рибари навремето заедно с Яни Шопов Пандъра. Ето рецептата за тези, които искат да я пробват: чернокопът се изпича на скара, без да се корми и без да се осолява, след което само се потапя в предварително подсолена вода , в която се слага сол, колкото да се задържи сурово яйце на повърхността й. После рибата се нарежда в съд с похлупак.img_1621.JPGimg_1574.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук