Кашкавалът по магазините може да скочи до 75 лева за килограм. За сравнение цената на свинското месо, което е наблъскано с антибиотици и стабилизатори, е поне 6 пъти по-ниска. В момента държавата следи цената на масовия кашкавал „Витоша“, който е около 17-18 лева, като е поевтинял съвсем леко през последните две седмици.
В Търговище и Хасково например на едро цената му е 19 и 19,50 лв.. Да, следенето на цената не значи, че някой прави нещо всъщност. Сиренето гони 12 лева за килограм и все още няма общо с бългаското сирене, което се продава в Лондон. Да, западното БГ сирене е много по-добро.
Допълнителен импулс са вдигане на цените са горивата, според председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.