В теста на „Активни потребители“ са включени 27 търговски марки шоколади закупени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество. Методологията е описана в края на публикацията. Основните резултати са представени в таблицата, а допълнително е коментирана и друга информация извлечена от етикетите.
Етикетите
Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.
Как да наричаме шоколадите в магазина
Съгласно законодателството на ЕС за да се именува шоколад продукта трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса (критерий 4) – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните шоколади е позволено редуциране на това количество до 20% (критерий 5). В нашето проучване е установено, че при някои търговски марки на етикетите не е отбелязано съдържанието на обща какаова маса. От заглавията на търговските марки представени на лицевата страна на опаковките често не може да се разбере за какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид. В крайна сметка успяхме да обобщим, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 съдържат какаова маса в диапазона 25 – 35%, покриват изискванията за млечен шоколад.
Изпълнение на класическите критерии за качеството
- Всичките 27 марки шоколад са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор!
- Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.
- При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. В таблицата те са маркирани в болд. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).
Някои допълнителни критерии за качество
Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар! Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.
В изходната суровина, шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Ако разгледате таблицата ще видите много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите!
Основни изводи:В търговската мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор;Масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар, 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;В повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса. |
Препоръки за потребителите: Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки;Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото;Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно;В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. Класическите рецепти е около 35%, а в това което се продава обикновено влагат 50 – 60%;Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и това на захарта. Колкото по-голяма е тя (разликата), толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка. |
В 10 случая до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи шоколади. Последната подобна нотификация е от март 2019г. Не е известно как контролния орган (Агенцията по храните) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.
Търговска марка | Производител | Теглов грама | Компонентен състав1 | Хранителнаинформация за 100 гр.2 | Сертификати3/ Забележка |
Млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София | 100 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61Захари-60Белтъци-5,4 | *Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаово вещество |
Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско | Суислион ООД, Босна и Херцеговина | 80 | Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизантПълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин | Въглхид-55Захари-53Белтъци-6 | *Нетипични компоненти; Претенция за 33% какаово вещество |
Своге млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-60Захари-59Белтъци-5,6 | *Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса |
Alpine milk lait | Монделийз България ЕООД, София | 85 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59Захари-58Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова масаНечетлив етикет! |
Alpine milk snack format | Монделийз България ЕООД, София | 45 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59Захари-59Белтъци-6,2 | – Cocoa life *Нетипични компоненти; Претенция за 27% какаова маса |
Alpinellamilk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша | 90 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61Захари-60Белтъци-5,8 | *Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса |
Beyond TimeBelgian chocolate | The Belgian chocolate group, NV, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6Захари-55,4Белтъци-5,5 | *Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаово вещество |
Choklad ljusMilk chocolate | Произведено за IKEA | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-61Захари-60Белтъци-5,8 | – UTZ *Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаово веществоНа руски език е– 25%! |
Delices de Belgique | Delices de Belgique, Herentals, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6Захари-55,4Белтъци-5,9 | *Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаова маса |
Fine carreMilk chocolate | Произведено за Lidl | 200 | Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант | Въглхид-52,7Захари-51,8Белтъци-6,2 | – UTZ- FSC Претенция за 33% какаова маса |
Ion break | ИОН АД, Гърция | 85 | Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,3Захари-46,5Белтъци-9,2 | *Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
J.D.Gross, Milk chocolate | Lidl Stiftung, Germany | 125 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50,4Захари-49,4Белтъци-7,3 | – Fairtrade- FSC Претенция за 32% какаова маса |
LeonaCream bar | Ил Трейдинг, София, Произход- Македония | 75 | Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) | Въглхид-59,5Захари-55,8Белтъци-3 | *Нетипични компоненти |
LindorLait milch | Инкофудс ООД, Казичене | 100 | Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-44Захари-60Белтъци-4,6 | – Cocoa *Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса |
Lindt | Линдт/Шпрунгли, Швейцария | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-57Захари-56Белтъци-6,5 | *Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса |
LZаериран млечен шоколад | Нестле България АД | 35 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,7Захари-53,7Белтъци-8,6 | Претенция за 31% какаова маса |
Merci | August Storck KG, Berlin, Германия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-50,6Захари-49,8Белтъци-7,1 | Претенция за 32% какаова маса |
MilkaAlpine milk | Монделийз България ЕООД, София | 100 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант | Въглхид-59Захари-58Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
Pergale milk chocolate | AB Vilniaus Pergale, Литва | 93 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,ароматизант | Въглхид-58Захари-56Белтъци-8,8 | *Нетипични компоненти; Претенция за 27% какаова маса |
Ritter sportAlpine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин | Въглхид-54Захари-53Белтъци-8,2 | *Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса |
Ritter sportCocoa selection | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах | Въглхид-35Захари-33Белтъци-8,5 | Претенция за 55% какаова маса Произход от Гана |
Ritter sportFine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин | Въглхид-48Захари-47Белтъци-7,3 | Претенция за 35% какаова маса |
Roshen, Milk Bubble | Рошен България ЕООД, София | 80 | Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55,5Захари-54,2Белтъци-7,0 | *Нетипични компоненти; Претенция за 26% какаова маса |
SchogettenAlpine milk chocolate | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55Захари-55Белтъци-5,4 | Претенция за 30% какаова маса |
SchogettenAlpine milk chocolate wih hazelnuts | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50Захари-50Белтъци-6,4 | Претенция за 30% какаова маса |
Terravitamilk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-59Захари-59Белтъци-5,5 | Претенция за 30% какаова маса |
Wesotych SwiatTerravita | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-58Захари-57Белтъци-4,3 | Претенция за 32% какаова маса |