11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

„Активни потребители“: Виже какво ядем вместо шоколад!

В теста на „Активни потребители“ са включени 27 търговски марки шоколади закупени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество. Методологията е описана в края на публикацията. Основните резултати са представени в таблицата, а допълнително е коментирана и друга информация извлечена от етикетите.

Етикетите

            Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.

Как да наричаме шоколадите в магазина

            Съгласно законодателството на ЕС за да се именува шоколад продукта трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса (критерий 4) – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните шоколади е позволено редуциране на това количество до 20% (критерий 5). В нашето проучване е установено, че при някои търговски марки на етикетите не е отбелязано съдържанието на обща какаова маса. От заглавията на търговските марки представени на лицевата страна на опаковките често не може да се разбере за какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид. В крайна сметка успяхме да обобщим, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 съдържат какаова маса в диапазона 25 – 35%, покриват изискванията за млечен шоколад.

Изпълнение на класическите критерии за качеството

  • Всичките 27 марки шоколад са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор!
  • Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.
  • При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. В таблицата те са маркирани в болд. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Някои допълнителни критерии за качество

            Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар! Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

            В изходната суровина, шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Ако разгледате таблицата ще видите много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите!

Основни изводи:В търговската мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор;Масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар, 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;В повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.
Препоръки за потребителите: Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки;Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото;Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно;В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. Класическите рецепти е около 35%, а в това което се продава обикновено влагат 50 – 60%;Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и това на захарта. Колкото по-голяма е тя (разликата), толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

    В 10 случая до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи шоколади. Последната подобна нотификация е от март 2019г. Не е известно как контролния орган (Агенцията по храните) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.

Търговска маркаПроизводителТеглов грамаКомпонентен състав1Хранителнаинформация за 100 гр.2Сертификати3/
Забележка
Млечен шоколадМонделийз България ЕООД, София 100Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*ароматизантВъглхид-61Захари-60Белтъци-5,4*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаово вещество 
Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанскоСуислион ООД, Босна и Херцеговина 80Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизантПълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитинВъглхид-55Захари-53Белтъци-6*Нетипични компоненти; Претенция за 33% какаово вещество
Своге млечен шоколадМонделийз България ЕООД, София90Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*ароматизантВъглхид-60Захари-59Белтъци-5,6*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса
Alpine milk laitМонделийз България ЕООД, София85Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизантВъглхид-59Захари-58Белтъци-6,3*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова масаНечетлив етикет!
Alpine milk snack formatМонделийз България ЕООД, София45Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,лешникова паста, ароматизантВъглхид-59Захари-59Белтъци-6,2– Cocoa life *Нетипични компоненти; Претенция за 27% какаова маса
Alpinellamilk chocolateTerravita Sp. zo. o. Познан, Полша90Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизантВъглхид-61Захари-60Белтъци-5,8*Нетипични компоненти; Претенция за 25% какаова маса 
Beyond TimeBelgian chocolateThe Belgian chocolate group, NV, Белгия100Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизантВъглхид-56,6Захари-55,4Белтъци-5,5*Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаово вещество
Choklad ljusMilk chocolateПроизведено за IKEA100Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизантВъглхид-61Захари-60Белтъци-5,8– UTZ *Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаово веществоНа руски език е– 25%!
Delices de BelgiqueDelices de Belgique, Herentals, Белгия100Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизантВъглхид-56,6Захари-55,4Белтъци-5,9*Нетипични компоненти; Претенция за 32,5% какаова маса
Fine carreMilk chocolateПроизведено за Lidl200Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизантВъглхид-52,7Захари-51,8Белтъци-6,2– UTZ- FSC Претенция за 33% какаова маса
Ion breakИОН АД, Гърция 85Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилияВъглхид-54,3Захари-46,5Белтъци-9,2*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса
J.D.Gross, Milk chocolateLidl Stiftung, Germany 125Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизантВъглхид-50,4Захари-49,4Белтъци-7,3– Fairtrade- FSC Претенция за 32% какаова маса
LeonaCream barИл Трейдинг, София, Произход- Македония75Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)Въглхид-59,5Захари-55,8Белтъци-3*Нетипични компоненти
LindorLait milchИнкофудс ООД, Казичене100Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизантВъглхид-44Захари-60Белтъци-4,6– Cocoa *Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса
LindtЛиндт/Шпрунгли, Швейцария100Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин,  ечемичен малцов екстракт*, ароматизантВъглхид-57Захари-56Белтъци-6,5*Нетипични компоненти; Претенция за 31% какаова маса
LZаериран млечен шоколадНестле България АД35Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилияВъглхид-54,7Захари-53,7Белтъци-8,6 Претенция за 31% какаова маса
MerciAugust Storck KG, Berlin, Германия 100Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилияВъглхид-50,6Захари-49,8Белтъци-7,1  Претенция за 32% какаова маса
MilkaAlpine milkМонделийз България ЕООД, София 100Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизантВъглхид-59Захари-58Белтъци-6,3*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса
Pergale milk chocolateAB Vilniaus Pergale, Литва93Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,ароматизантВъглхид-58Захари-56Белтъци-8,8*Нетипични компоненти;  Претенция за 27% какаова маса
Ritter sportAlpine milk chocolateAlfred Ritter GmbH, Germany100Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитинВъглхид-54Захари-53Белтъци-8,2*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаова маса
Ritter sportCocoa selectionAlfred Ritter GmbH, Germany100Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прахВъглхид-35Захари-33Белтъци-8,5Претенция за 55% какаова маса Произход от Гана
Ritter sportFine milk chocolateAlfred Ritter GmbH, Germany100Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитинВъглхид-48Захари-47Белтъци-7,3Претенция за 35% какаова маса
Roshen, Milk BubbleРошен България ЕООД, София80Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизантВъглхид-55,5Захари-54,2Белтъци-7,0*Нетипични компоненти; Претенция за 26% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolateLudwig Schokolade GmbH, Germany100Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизантВъглхид-55Захари-55Белтъци-5,4Претенция за 30% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolate wih hazelnutsLudwig Schokolade GmbH, Germany100Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизантВъглхид-50Захари-50Белтъци-6,4Претенция за 30% какаова маса
Terravitamilk chocolateTerravita Sp. zo. o. Позна, Полша100Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилияВъглхид-59Захари-59Белтъци-5,5 Претенция за 30% какаова маса
Wesotych SwiatTerravitaTerravita Sp. zo. o. Позна, Полша90Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилияВъглхид-58Захари-57Белтъци-4,3  Претенция за 32% какаова маса
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук