5 C
Бургас
неделя, 7 март, 2021

Акция по скубане на трева се проведе на плажа в парк „Росенец“

Акция по скубане на трева се проведе на плажа пред така наречените летни сараи на Ахмед Доган в прак Росенец . Според организаторите на събитието от ОЗБГ от седмица някой е залесил малката ивица с райграс. Според тях със затревяването на пясъка се цели да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя.

Занесохме тревата за анализ. Според специалистите това не е естествения хабитат на тази растителност. За нас тя е изкуствено засадена, за да се докаже, това не е плаж, а земеделска земя и достъпът на граждани пак да бъде забранен„, заяви Бисер Русимов от ОЗБГ.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти. 

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн”, приближена до Ахмед Доган, срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

 Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а  “ естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

„Всичко  е целенасочено с цел да може тази филма до Доган да обжалва в съда“, обясни Русимов.

Припомняме, че видеокадри от 2016 г. ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Участиците в протеста заявявиха, че първо ще почистят плевелите от плажа, а след това и от Родината”, като визираха управлението на държавата.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ