17.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

Антон Коджабашев: Клубове фантоми източват средства от българския спорт

Световният и европейски шампион no вдигане на тежести Антон Коджабашев  е водач на листатата на ПП АВБ в Бургас за местните избори.

Той е роден е в Бургас на 22 август 1959 г. – трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Има световен рекорд в тази категория и е непобедим в периода 1978-1984 г.

Общински съветник от ПП АБВ в Бургас . Зам. -председател на Постоянна комисия за младежта и спорта и председател на Постоянна комисия по установяване конфликт на интереси .

Г-н, Коджабашев, излязохте в национален ефир с остра реакция срещу Федерацията по щанги. Какво ви провокира?

Не само аз излязох с декларация срещу Федерацията по щанги. Това е виждането на всички активно действащи клубове по вдигане не тежести в страната. В момента те са поставени в изолация . Те нямат възможност да променят каквото и да е във федерацията- например да си изберат ново ръководство, тъй като става въпрос за 24 клуба, а федерацията се представлява от 57-58 клуба , т.е. останалите са търтеи. Това са клубове фантоми, които не извършват спортна дейност. Те са регистрирани в съда като паразите, клубове, които са създадени, за да носят изборен комфорт на сегашното ръковоство. Всеки един от ръководителите влиза на общото събрание, в джоба си носи 5-6 пълномощни на клубове, които не съществуват, но определят съдбата на тези клубове, които реално работят..

Как може да се промени тази ситуация?

Тази ситуация, може да се промени само, ако тези хора, във федерацията, които се прикриват зад клубове – фантоми и така да прикриват своята некадърност, да имат честта, доблестта и морала да си подадат оставката. В тази федерация са хора, които никога не са създали нито един състезател.

Г-н Коджабашев, боли ли ви от това, което в момента се случва с българските щанги? Не успяхме даже да спечелим квота за олимпийски игри.

Ако бях щастлив от това, което се случва никога нямаше да повдигна този въпрос. Виждам една абсолютна катастрофа в спорта вдигане на тежести, истинска разруха. Боли ме, защото този спорт е донесъл най-много слава и успехи на България за всички времена. Това е един спорт, създаден от един наш учител- Иван Абаджиев, който тези хора с лека ръка зачеркнаха и забравиха. Аз, независимо че съм имал пререкания и спорове с него, дълбоко в себе си тая уважение и обич към този човек, който е създал и мен и редица европейски и световни шампиони. Затова, през 2019 година, учредих в Бургас турнир на негово име. Участието беше скромно, около 60-70 състезатели, но тенденцията е след време този турнир да се развие и да стане дори международен. А федерацията, която разполага с повече от милион бюджет не се сеща за този легендарен треньор.

Г-н Коджабашев, какво се случва обаче с бургаския спорт?

В Бургас ситуациата не е много по-различна. Създават се много клубове, във всички видове спорт, което за мен е пълна грешка. Вярно е , че общината дава добри средства за спорта, но те се пръскат по многото клубове. Давам пример- само в леката атлетика има 4 или 5 клуба, по плуване да не говорим, по щанги също…Според мен целият този финансов ресурс ррябва да се съсредочи в един клуб в съотвентия спорт, който да е на подчинение на общината и на феновете. В Бургас създават клубове хора, които никой не ги е виждал да са свързани със спорта. Целта е ясна -източване на средства…

Като кандидат за общински съветник на АБВ, какви предложения имате в областта на спорта в Бургас?

Ако вляза в общинсикя съвет и комисията по спорт ще настоявам да има пълна прозрачност за изразходването на средствата за спортните клубове, клубовете- фантоми да им бъде прекратена дейността. Средствата трябва да бъдат насочени към клубовете, които имат медали от републикански, европейски и световни първенства. Забелязвате ли, че през последните години в Бургас от световни и олимпийски игри, за мое горямо съжаление, медали – няма! Тези мои идеи са отдавна и ги споделям сега, не защото идват избори, а защото ме боли за спорта. Надявам се да бъдат реализирани в Бургас, а защо не и в България.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: