26.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Апелативните магистрати не отмениха ареста на мъж, разследван на убийството на фелдшер

Иван П., обвинен в убийството на фелдшера Димитър Ф., извършено  в тополовградското село Орешник, ще продължи да пребивава в ареста, след като Бургаският апелативен съд не уважи жалбата му и отказа да измени мярката за неотклонение.

Мъжът е задържан под стража от октомври 2019 година. Той е обвинен за това, че на 08.10.2019 г. в здравната служба на селото умишлено умъртвил, чрез нанасяне на удари с нож по тялото, Димитър Ф. от гр. Тополовград, който е медицински специалист и убийството е извършено при изпълнение на служебните му задължения. За престъплението с предмет на обвинените  законът е предвидил наказания – лишаване от свобода от двадесет  до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В  постановеното определение са посочени мотивите,  с които Апелативен съд – Бургас отказва да промени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Според апелативните съдии събраните след потвърждаване на първоначалната мярка за процесуална принуда доказателствени материали продължават да обосноват предположение за вината и авторството на обвиняемия Иван П. относно извършеното престъпление.

Твърденията на защитата, че няма преки доказателства и показания от очевидци на убийството на медицинския специалист не са основания за друг извод, смятат апелативните съдии и дават пример с решения от практиката на съда в Страсбург, в които е посочено, че съдът най-общо преценява наличните доказателства, за да определи на пръв поглед „prima facie“ дали подозрението има някакво основание, без да преценява дали представените и обсъдени от страните доказателства са достатъчни за осъдителна присъда.

Към делото вече е приложено заключение на ДНК експертиза на веществени доказателства, видно от което върху колана на трупа на пострадалия Димитър Ф. са открити части от човешки косми от глава, които показват морфологично сходство с  тези от главата на обвиняемия  Иван П.

Не е отпаднала и отчетената от първоинстанционния съд реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие предвид тежестта на обвинението.

Относно здравния статус на Иван П. и оплакванията за „луксация“ в изкълчена дясна лакътна става въззивният съд, на базата на приложената медицинска документация е направил извод, че не са налице твърдените от обвиняемия и защитника му заболявания, които да не могат да бъдат лекувани при условията на задържане.

На последно място, въззивният съд като е съпоставил тежестта на обвинението и продължителността на задържането /период по-малък от два месеца/ е намерил, че не е налице нарушение на изискването за разумен срок по чл.5 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Определението е окончателно.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: