16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

БАБХ започва засилени проверки преди Никулден. Ето как да познаем прясната риба

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси започна преди Никулден. В инспекциите ще се включат и инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите.

Ще  се следи за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство и др.

От Агенцията отправят и съвети към потребителите. Ето на какво трябва да обърнем внимание при закупуването на прясна риба:

– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

– Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.

– Не трябва да има разкъсвания.

– Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.

– Очите трябва да са бистри.

– При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук