Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси започна преди Никулден. В инспекциите ще се включат и инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите.
Ще се следи за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство и др.
От Агенцията отправят и съвети към потребителите. Ето на какво трябва да обърнем внимание при закупуването на прясна риба:
– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
– Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.
– Не трябва да има разкъсвания.
– Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.
– Очите трябва да са бистри.
– При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.