17.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

„България мези“ се пренася в Несебър

Несебър ще бъде домакин на Фестивала на балканската скара „България мези“. Форумът, който се открива утре, ще се състои на северната алея в новия град, а акцентът в програмата и цялостната визия на събитието ще бъде поставен върху патриотизма и любовта към българската история и култура.  Това съобщиха Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство и Георги Енчев – главен организатор.

В общината кулинарният туризъм има своите традиции и припомни за фестивалите на домашната наденица, на хляба и на младото вино, които местната власт организира  в различните населени места вече години наред, изтъкна Чаушев.

За предстоящия фестивал „България мези“ подробно говори организаторът Георги Енчев, който подчерта, че събитието е с вход свободен за всички желаещи да го посетят, а фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития.

По време на четиридневният форум ще има зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по: футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.

Ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотоъгъл с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

За най-малките посетители е предвидено „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението – под формата на игра те ще бъдат запознати с бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще се научат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел. В модула „Познавам ли моята България” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.

Всеки ден на сцената, изградена на северната алея в Новия Несебър ще се провежда „Час по родолюбие” –  забавна и образователна игра за гостите на фестивала  с исторически въпроси, в която могат да участват желаещи от публиката, като за победителя  е предвидена голяма награда.

Събитията от фестивала ще се провеждат в часовете между  10 до 22 ч. всеки ден. Вечер програмата ще завършва с концерти на любими балкански изпълнители. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Несебър.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: