21.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

България продължава да пропада в класациите за бърза връзка към Интернет

Лош фиксиран нет ни премести от челните места на 57-ма позиция

През миналата година страната напусна позорно глобалният ТОП 10 на страните по света с най-бърза връзка към Интернет, след като дълго време спореше за челните позиции с ОАЕ и Сингапур.

Днес България заема единствено престижната девета позиция по скорост, но на мобилния интернет. Преди нас се нареждат страни като Кувейт, Нидерландия, Южна Корея, Норвегия. Класацията водят Обединените арабски емирства със скорост от 134Мbps, следвани от Катар с показател от 129. Средната измерена скорост, измерена у нас е около 88Mbps или около 11 мегабайта в секунда.

С фиксираните услуги нещата стават по-зле. България е смъкнала още десет места спрямо миналата година и вече заема 57 място в света по бързина на фиксиран интернет със скорост от едва 57Mbps.

Незадоволително изглежда и представянето ни по отношение на 5G разпространението. Водещи страни тук са Китай, САЩ и европейските представители – Швеция и Норвегия. София отчита малко над средния показател за скорост при 5G, което едва ли ще привлече някакъв хай-тек бизнес в следващите години. Успокояващо е, че поне си осигурихме скорост за Инстаграм и Фейсбук – това ни се получи.  

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук