23.1 C
Бургас
петък, 6 август, 2021

България с медали от I-та Европейска олимпиада

по информатика за момичета

Два сребърни и два бронзови медала спечели България на първата Европейска олимпиада по информатика за момичета (https://egoi.ch/en/). Състезанието се проведе от 13 до 19 юни онлайн с виртуален домакин Швейцария. В олимпиадата участваха 157 момичета от 30 европейски и допълнително 13 държави извън Европа.

Мусала Софт подкрепя от създаването си националните отбори по информатика и екипите, които стоят зад развитието на младите ИТ таланти. Поздравления за българския отбор с ръководители доц. Пламенка Христова, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Постиженията на нашите момичета са:

Биляна Инджева – 12 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе – сребърен медал;

Емилиана Димитрова – 8 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София – сребърен медал;

Ясмин Ердим – 10 клас, МГ „Гео Милев“, Плевен – бронзов медал;

Виктория Христова – 11 клас, МГ „Акад. Кирил Попов“ Пловдив – бронзов медал.

В ценностите на Мусала Софт е дълбоко заложена подкрепата на елитното образование и състезания. Радваме се на медалите на българските момичета в първата по рода си олимпиада по информатика и им пожелаваме щастливо лято и шеметна състезателна кариера. Безкрайно благодарим на треньорите им и им обещаваме да бъдем до тях и занапред.“ – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

“Както в олимпийските игри състезанията са разделени на мъже и жени, така и в света на информатиката имахме нужда от момичешко състезание по програмиране. EGOl е за момичетата, които имат желание да се развиват в света на компютърните науки и технологичните иновации. И най-важното – олимпиадата е обмен на вдъхновяващи примери, възможност за натрупване на състезателен опит и на увереност. Благодаря на всички колеги, допринесли за успеха на момичетата ни!“ – сподели доц. Пламенка Христова след обявяване на финалното класиране.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: