31.1 C
Бургас
вторник, 3 август, 2021

Българин изминава пътя от Созопол до Ел Камино с колело, благотворително /снимки/

На  31 август Крум Крумов тръгва с колело от църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ в Созопол към Сантяго де Компостела . Пътят Ел Камино де Сантяго се смята за третото по важност поклонническо пътуване  след Йерусалим и Рим. Пътуването на Крум Крумов ще продължи  около месец 30 и ще бъде по авторски маршрут, минаващ през България, Беломорска Тракия, Македония, Албания, Черна гора, Хърватска, Италия, Франция и Испания, за да достигна до Сантяго, включвайки се още в Италия в един от европейските пътища Камино де Сантяго. 

SONY DSC

Маршрутът за първи път ще направи директна връзка между България и официалните пътища на Камино в Европа.

Каузата на пътуването е благотворителна и понеже идеята за Камино и неговото изминаване обединява хиляди съзнателни, емпатични и добронамерени хора, за които помагането не е чужда дума. Чрез него бих искал да помогна на две български деца – Християн и Невена, който се нуждаят от средства за лечението си. За да се избегнат спекулации избрах деца, които познавам лично, но също така съм отворен за предложения как да помогнем и на други нуждаещи се деца и други благотворителни каузи чрез това пътуване“,  споделя Крум. 

За да пристигне в Сантяго де Компостела на време Крум Крумов трябва да измине близо 5000 километра с обща денивелация на трасето от над 50 000 метра. Планира да го направи без почивка, което дава среден пробег от над 160 километра на ден.

 „Определям се като мечтател-пътешественик, „freelancer”, преводач, запален триатлонист. В живота си правя всичко, за да мога да пътувам и да спортувам, за да се чувствам свободен. Мисля за колелото като за абсолютната свобода. С него можеш да отидеш навсякъде, без да си зависим от други хора, ресурси, или технологии.

През 2011 изминах Камино де Сантяго пеша. Тогава още нямаше много информация в България. Това бяха най-щастливите 30 дни в живота ми. Оттогава непрестанно мисля за Камино и за подходящия момент ( като с „истинската любов“ ). И мисля че той дойде миналата година, докато записвах пътуването си около Исландия с колело. Апетитът идва с яденето и след Исландия се размечтах по-смело. Разбрах че е дошло време да се върна, но не исках да го направя просто така. Исках да помогна и да свържа Камино с България, директно. Бих го направил пеша, както подобава традицията, но нямам времето да го направя. Затова взех решение да тръгна за Сантяго де Компостела с колело.

Не ми беше трудно да избера мястото. Винаги, когато съм в Созопол се чувствам сякаш винаги съм живял в това вълшебно кътче. Освен това символиката ми се стори достатъчно силна. От Св. Йоан Кръстител до Св. Яков. От една голяма вода до друга. От Изток на Запад, като дедите ни.

Ходил съм тук и там с колелото, не ми е за първи път. Последното ми пътуване беше обиколка на Исландия с колело през юли 2017, оттогава насам планирам Камино от Созопол“, споделя Крум.

Благотворителната акция ще се проведе в България и в Полша едновременно. Средствата ще събират с помощта на дарителските сметки на двете деца- Християн и Невена, както и посредством специализирани дарителски сайтове ( helpkarma.com, zrzutka.pl ). Информацията ще бъде публикувана в деня на заминаването ( 31.08.2019 ) на фейсбук страницата и сайта на събитието.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: