14 C
Бургас
събота, 8 май, 2021
spot_img

Басейнова дирекция издирва собствениците на мидени ферми край Маслен нос

Служители на Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР) и Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури (ИАРА) провериха с патрулен катер състоянието на две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. Това съобщиха от БДЧР, цитирани от БТА.

Проверката е предизвикана след сигнал от рибари за замърсяване в морето и бреговете причинено от изоставени мидени ферми около Маслен нос.

При огледа е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове както във водата, така и на сушата. Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите „Шато“ ЕООД и „Морски дарове“ ООД , информираха от БДЧР. От там обясниха, че разрешителното на първата фирма е изтекло през юли миналата година.

Още тогава при извършван контрол съвместно с ИАРА било установено наличие на разкъсани линии. В тази връзка БДЧР е издала предписание на фирмата за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на Административно процесулния кодекс (АПК), поради невъзможност да се открие титулярят.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително. При извършен през 2019 година контрол съвместно с ИАРА на същата е издадено предписание за маркиране на разрешената площ, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титулярът.

След откриване на лицата БДЧР ще предприеме съответните административни и наказателни мерки.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,902Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: