0 C
Бургас
сряда, март 3, 2021

БГ строители се готвят за скок във времето! Целта – 1920 година

Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите в България след среща с депутати от Kомисията по регионална политика в НС.

По темата за недостига на работна ръка в строителния бранш депутатът от ОП Искрен Веселинов припомни идеята на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за „обучение на хора от маргинализираните общности в бившите подразделения на строителни войски“, поясняват от камарата. Така недоучилите младежи от гетата ще могат да получат занаят.

Идеята е била подкрепена от всички участници в срещата, пише segabg.com. Някогашното Главно управление на строителните войски (ГУСВ) в момента е държавно предприятие, подчинено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От камара на строителите припомнят:

Трудовата повинност е била задължение за полагане на общественополезен труд в интерес на държавата. Тя е въведена на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски, след като Ньойският договор значително ограничава числеността на Българската армия.

До 1989 г. в Строителните войски служат наборници предимно от етнически малцинства, ограничено годни за бойна служба, както и синовете на „неблагонадеждни“ родители (хора, които са от старата аристокрация на България).

Срочнослужещите преминават първоначална военна подготовка, както и обучение по строителни специалности.

Със закон от 2000 г. ГУСВ (Главно управление „Строителни войски“) се преобразува в държавно дружество –  „ГУСВ“ ЕАД (Главно управление „Строителство и възстановяване“). В последните години то е в лошо финансово състояние. Голяма част от активите му са приватизирани. Централната сграда на предприятието се ползва от Софийския районен съд. 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

0FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ