18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Бизнесът ни – в ледников период

Тенденцията започва много преди броят на заразените с Covid-19 да нарасне и да бъде въведен зеленият сертификат. През пролетта бизнес климатът отчете подобрение. Веднага след изборите на 4 април все още имаше позитивни очаквания за икономиката. Но от юни насам ситуацията в страната се влошава, показва редовна анкета на НСИ сред шефовете на фирми.

Основният проблем пред бизнеса през последните месеци е несигурната икономическа среда. Ситуацията се влошава още повече през октомври. особено в промишлеността, търговията на дребно и услугите, а в строителството остава на равнището си от септември, показва анкетата на НСИ. Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка пред бизнеса. Наред с това се увеличават мениджърите от всички сектори на икономиката, които очакват покачване на цените през следващите месеци.

Бизнес климатът в промишлеността се влошава в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите месеци.

Очакванията на строителните предприемачи за състоянието на компаниите през следващите шест месеца и за дейността им през следващите три месеца са песимистични. Анкетата на НСИ отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

В търговията на дребно и услугите бизнес климатът се влошава, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на фирмите.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук