28.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Бургас е домакин на Световно първенство по свободно гмуркане

За първи път България е бъде домакин на Световно първенство по свободно гмуркане. То ще се проведе между 20 и 24 юни в басейн „Парк Арена ОЗК“ в гр. Бургас.

Първенството се провежда в сътрудничество с Община Бургас и под патронажa лично на кмета г-н Димитър Николов.

За участие в атрактивната надпревара са се записали над 125 състезатели от цял свят.

Едни от най-добрите световни гмуркачи ще посетят нашата страна през месец юни. Очакваме зрелищни гмуркания и поправки на световни рекорди.

Какво е свободно гмуркане?

Свободното гмуркане е гмуркане на един дъх. Това е най-естественият и спокоен начин да разглеждате подводния свят без тежка и обемна екипировка. 

Свободното гмуркане има 2 основни направления – любителско и състезателно.

  • Любителско – най-популярните приложения на гмуркането на един дъх са разглеждане на подводния свят, подводна фотография, подводен риболов;
  • Състезателно – малка малка част от практикуващите свободно гмуркане го правят с цел постижения и това е т.нар. състезателно гмуркане. Състезателното свободно гмуркане се практикува за 1. дълбочина ; 2.хоризонтална дистанция и 3. задържане на дишането в статично положение.

Световното първенство в Бургас обхваща четирите басейнови дисциплини: 3 от тях са за динамична апнея (хоризонтална дистанция на един дъх), а 4-тата за статична апнея (статично задържане на дъха за време) . Например световният рекорд за мъже с моноплавник е 300 м – това са 6 дължини на олимпийски басейн под вода на 1 глътка въздух! За статичното задържане – световният рекорд при мъжете е 11 минути и 35 секунди.

Дълбочинно – целта е покриване на максимална дълбочина на 1 дъх по различни способи. В момента рекордът за дълбочина при мъжете, постигнат с моноплавник е 130 метра;

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук