8.1 C
Бургас
вторник, 7 декември, 2021

Бургас и корейският град Улсан подписват споразумение за побратимяване

Общинските съветници приеха единодушно днес решението за установяване на по-близки партньорски взаимоотношения между Бургас и корейският град Улсан и подписване на споразумение за побратимяване.

Преди близо 10 години е осъществена първата визита на делегация от Южна Корея, като основният фокус тогава е образованието. След това са осъществени и бизнес визити от представители на компании от Улсан, които са изразили желание за инвестиции в Бургас.

През 2018 г. са реализирани сериозни стъпки в посока побратимяване на двата града, като е подписан Меморандум за разбирателство и приятелство между Бургас и Улсан.

Двете страни неколкократно са заявили интерес и желание да задълбочат взаимоотношенията си и да реализират партньорства в различни области, като икономика, високи технологии и култура.

През 2019 г. подкрепа за финализирането на намеренията за побратимяване на двата града е получена и на правителствено ниво по време на Втората сесия на Българо – корейската междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество

В резултат на добрите взаимоотношения между Бургас и Южна Корея и перспективата за развитие на взаимоотношенията, в града беше открито Почетно консулство на Южна Корея.

Няколко години поред при голям интерес от страна на бургаската публика се провеждат и Дни на Корея.

Корейският език се изучава в много елитни бургаски училища От четири години и интересът към него се увеличава. Общо 13 са паралелките с китайски език в училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, ПМГ “Акад. Никола Обрешков“, ОУ „Ал.Г. Коджакафалията“, АЕГ „Гео Милев“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Тази инициатива се реализира с партньорството на Посолство на Южна Корея.

Предвидено е официалната церемония по подписване на споразумението за побратимяване да се състои в Бургас през ноември.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ