26.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Бургас премина 30 на 100 000 заразени с Ковид-19 , разкриват 72 легла в областта

72 ковид легла в 12 болници ще бъдат открити поетапно в Бургаска област, след като областта премина от „зелена” в „ жълта” зона на заболели от Ковид-19. Това  съобщи д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ Бургас, преди началото на областния щаб, който заседава днес.

Четири области у нас вече  преминали от „зелена” в „ жълта зона”  заради ръст на заболелите от Ковид.  Бургас е с най- много заболели 30 на 100 000 души, като сред тях има  и много туристи. 

 Вече работят ковид отделенията в МБАЛ Поморие, болницата в Айтос и МБАЛ Бургас. Предстои да бъдат открити ковид зони в още четири болници в Бургас.

В МБАЛ Поморие са се лекували три норвежки туристки и една латвийка, които са били на море у нас.

 „ В Слънчев бряг са почивали норвежките, млади момичета. Дойдоха вечерта късно,  преди седем дни в добро общо състояние, температура. Преди 10 дни разкрихме 10 легла, 7 от тях вече са пълни”, съобщи д-р Кирил Хинов- управител на МБАЛ Поморие.

Директорът  на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски потвърди, че половината от настанените в инфекциозното отделение на болницата са предимно чужденци. Разкрити са 25 легла. „Основно заболелите  са туристи. Не са толкова бургазлии. В момента имаме 17 пациента в болницата, които са с коронавирус. Всички са с пневмония , но са сравнително стабилни.”

Чуждите туристи най-често разбират, че са заразени преди да се качат на самолета на път за дома.

„Това са хора, които са показали положителен резултат на ПСР във връзка с изискванията на техните държави, но които нямат клиника и в 80–90 % от случаите са ваксинирани”, коментира профилът на заразените д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ Бургас.

На фона на тревожните данни морските кметове призовават да не се създава паника в пика на сезона.

 „Докато казваха, че няма проблем сега същите хора създават паника. Не знам чии интереси обслужват те! Нашите български интереси или чужди”, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Това, което ни се дава като сводки, не показва някакъв бум  и поводи за притеснение нека не създаваме паники, но да се вземат всички мерки, за да можем да гарантираме една сигурна почивка на хората”, категоричен е кметът на Созопол Тихомир Янакиев.   

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: