18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Бургаски детски градини ще въвеждат иновативни методи и условия за лесна адаптация на децата

Общо 19 детски градини в Община Бургас са одобрени и ще получат средства за въвеждане и прилагане на иновативни практики, създаване на условия за по-лесна адаптация на децата в 1-ва група и осигуряване на площадки по безопасност на движението. Дейностите ще стартират от новата учебна година по две национални програми на Министерството на образованието и науката – „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Успяваме заедно“, която е с три различни модула.

Девет от тях – „Морска звезда“, „Надежда“, „Слънце“, „Раковина“, „Златна рибка“, „Брезичка“, „Златното ключе“, „Радост“ и „Изгрев“, одобрени по модул „Хубаво е в детската градина“, ще създават семейни кътове и събития, посветени на бащата, майката и семейството, чрез които малките деца и родителите им ще прекарват известно време заедно в детската градина, преди да пуснат децата вътре. Целта е по-бърза и по-лесна адаптация и по-плавен преход на малчуганите постъпващи в 1-ва група, от семейната среда в тази на детската градина.

По втори модул „Иновативна детска градина“ са класирани 8 бургаски детски заведения. Това са ДГ „Ран Босилек“, „Звънче“, „Ханс Кристиян Андерсен“, „Делфин“, „Звездица“, „Моряче“, „Вълшебство“ и „Пинокио“. Те ще получат средства за реализиране на иновации като сензорни пътеки, интерактивни карти за развитие на въображението на децата в детската градина, обособяване на специални кътове на открито и други. Детската градина в с. Равнец „Теменуга“ пък е одобрена по последния трети модул „Обединени за качествено предучилищно образование“.

Пет бургаски детски градини – „Звездица Зорница“, „Делфин“, „Звънче“, „Златното ключе“ и „Радост“, са одобрени и по втората Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Чрез нея ще бъдат реализирани в дворовете им площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата.

От тези 19 бургаски детски градини, 4 бяха одобрени по две от националните програми – „Звънче“ и „Делфин“ по „Иновативна детска градина“ и „Площадки за обучение по безопасност на движението“, а „Златното ключе“ и „Радост“ – „Хубаво е в детската градина“ и „Площадки по БДВ“.

Тези проекти надграждат усилията на Община Бургас в последните години за въвеждане на иновативни методи на обучение и създаване на нови и модерни условия за отглеждане и обучение на малчуганите в детските градини.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук