26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

ДАНС вече може да проверява лични документи

Органите на Държавна агенция „Национална сигурност” да могат сами да правят проверка, за да установят самоличността на лицата, които разследват. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за Държавна агенция „Разузнаване”. Поправката се прави през преходните и заключителните разпоредби на закона.

Досега тази дейност се извършваше от МВР по искане на ДАНС.  Държавна агенция „Разузнаване” да може да обработва, съхранява и използва информация за хибридни атаки, както и за асиметрични рисове и заплахи, решиха още народните представители.  

С окончателните промени в Закона за разузнаването депутатите създадоха междуведомствено антитерористично звено към Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР).  В него ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, служба „Военна информация” и Агенция „Митници”. Мотивите за създаването му са, че то ще гарантира бързина при образуването на наказателно производство и налагане на административни мерки спрямо лица, за които е придобита информация за подготовка и извършване на терористични действия.

За работата на новото антитерористично звено ще бъдат отпуснати 1 500 000  лева. Автомобилите на Държавна агенция „Разузнаване”  ще могат да се движат и със специален режим, в случаите, в които пренасят пратки с разузнавателна информация или превозват високопоставени служители.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: