23.1 C
Бургас
петък, 6 август, 2021

Деца бягат от час с фалшиви тестове за Ковид, правят ги с безалкохолно

Известно е, че децата измислят какво ли не, за да не отидат на училище. Пандемията пък е благодатно време за по-хитроумните хлапета. Най-актуалният трик на учениците от последните месеци е фалшив бърз тест за ковид, направен с безалкохолно – кола или сок, пише The Conversation.

Редица училища в Обединеното кралство предупреждават родителите да следят децата си, защото модата с фалшивите тестове набира скорост в социалните мрежи като Тикток.

Изданието The Conversation разкрива как работят този вид тестове: Ако отворите самия тест, вътре ще намерите парче наподобяващо хартия, изработено от нитроцелулоза, и малка червена подложка, която съдържа антитела, готови да се залепят за вируса, под Т-линията. Антителата са привързани към златни наночастици, с помощта на които впоследствие можем да ги видим. Преди да се тестваме, слагаме пробата си в течен буферен разтвор, което има за цел тя да достигне оптимални нива на pH.

Разтвора “събужда” нитроцелулозната лента и улавя златото и антителата, които се свързват с вируса, ако има такъв. Близо до Т линията има още антитела, но те не са свободно движещи се. Когато първите антитела минат втората група, те също прихващат вируса, но си оставят там. Понеже златото става червено заради антителата, се появява червена линийка, потвърждавайки, че теста е положителен.

Но как може напитки от вида на колата и плодовия сок да доведат до положителен резултат? На пръв поглед е трудно човек да допусне, че те съдържат нещо, което може да се свърже с антителата.

Но високото ниво на киселинност на съответните напитки е сигурната причина за положителния резултат. Всички те съдържат някакъв вид киселина в себе си, което води до pH между 2,5 и 4. Тези условия са неблагоприятни за антителата, които са свикнали да живеят в почти неутралната среда на нашата кръв.

Дори и малка промяна в структурата на антителата може да доведе до промяна във функцията им. Те са направени от хиляди по-малки конструкции и протеини, които работят заедно. Например, отрицателно заредени частици на някой протеин биват привлечени към положително заредени частици на друг.

В киселинни среди обаче, тези протеини стават позитивно заредени и многото връзки, държащи ги заедно, се прекъсват. Поради това способността на антителата да се свръзват към вируса се губи.

Като се има предвид това, би следвало теста да не реагира нито на кола нито на сок, но се оказва, че променените протеини не се предават лесно. В този вид те само търсят за какво да се захванат. Следователно, вероятното обяснение за това явление е, че те се залепят за неподвижните антитела на Т линията, което води до фалшивия положителен резултат.

А има ли начин да се определи фалшив ли е резултатът или не? Да, и то по доста елементарен метод. Просто трябва да се върне нормалното ниво на pH, за да могат антителата да се формират наново, което ще покаже фалшивия тест. А, за да се постигне това, Колата просто трябва да се измие с буферния разтвор от мястото за тестване.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: