8.1 C
Бургас
сряда, 8 декември, 2021

Димитър Найденов за решението на съда за „Алепу“: Да не бързаме да се радваме! /видео/

Съдът обяви строежа на „Алепу”  за незаконен и отмени разрешението за строеж на т. нар. „подпорната стена. Това стана след протест на Окръжна прокуратура Бургас.

„Това разрешение за строеж е нищожно. Не може да има укрепване на свлачище,  заедно с хотел. Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедури като със всеки незаконен строеж , т.е да бъде премахнат”, заяви на брифинг днес наблюдаващият прокуро Христо Колев.

Според покуратурата издаването на  разрешението за строеж са допуснати сериозни нарушения. Главният архитект на Созопол е издал разрешението на основа на подадени проекти от възложителя „ГБС Турс” , който към този момент не  е бил възложител на строежа.  В хода на делото  е назначена също съдебно- почеркова експертиза, която  е доказала, че инвестиционните проекти не са подадени от възложителя, а от други неизвестни на този етап лица.

Решението на Административния съд в Бургас обаче не е окончателно. То може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред ВАС.

Общинският съветник от коалиция „Демократична България” Димитър Найденов коментира в свой пост във Фейсбук решението на съда.  

По думите му най-вероятно инвеститорът ще отстрани констатираните нарушения, след което строителните разрешения ще бъдат преиздадени.

И още:

 Да не бързаме да се радваме!

Никой не може да премахне обект, затова че заявлението е подадено от някой, които няма право и после е входирано ново и е ползвана документацията от първото.

Инвеститорът, когата е започнал строителството  е имал влязло в сила строително разрешение и всички документи,  дори първия етап – брегоукрепването е прието от ДНСК.

Прокуратурата не е искала премахване на строежа и не може да го поиска защото брегоукрепването е завършено и е прието от държавната приемателна комисия т.е то е законно.

Това че при издаване на строителите разрешения главният архитект е допуснал пороци той ще си понесе (или няма) последствията , а Върховният съд вероятно ще отсъди, че инвеститора няма нарушения, и че обектът е въведен в експлоатация.

Приет обект от ДНСК бил незаконен ! Как ще е незаконен като е въведен в експлоатация и никой не е поискал да отмени нито е отменил решението на държавната приемателна комисия!?

Всичко можеше да е приключило в полза на обществения интерес, ако прокуратурата беше разгледала задълбочено сигнала ми и да поиска от съда да отмени незаконосъобразното решение на директора на РИОСВ- Бургас, въз основа на което са издадени съответните строителни разрешения.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ