2.1 C
Бургас
сряда, 1 декември, 2021

Дрон влезе под саркофага на АЕЦ Чернобил

Дрон засне за пръв път гръмналия през 1986 г. реактор в АЕЦ Чернобил. 35 години след най-тежката ядрена катастрофа в историята някои райони все още са твърде радиоактивни, за да могат да се посетят от хора. Най-опасна е тъй наречената „Зона 0“ – гръмналият блок на съветската атомна електроцентрала.

Elios 2 прелита във вътрешността на саркофага на АЕЦ-а, за да провери дали басейните на реактора съхраняват ядрено гориво. Заради екстремните нива на радиация от 26 април 1986 г. до днес мястото не е било посещавано от никого, разказва вестник Стандарт.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, за да почисти района и да неутрализира опасността. 10 дни след аварията в АЕЦ Чернобил инженерите разбират, че съществува риск от мощна експлозия на ядрени изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на взрива би била над 3 мегатона.

Трима мъже – Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, влизат в басейните под реактора, за да източат водата. Те рискуват живота си, за да спасят милиони. Това са и хората, били най-близко до мястото на аварията. Неочаквано за учените, те оцеляват след посещението на басейна под реактора.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след аварията тези басейни също са почистени, защото дронът не намира следи от ядрено гориво. Радиацията обаче е изключително висока.

Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ Чернобил.

Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в следващите 24 000 години.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: