26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

Експертите: Няма опасност за плажа в Крайморие

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати екип от специалисти, които да разяснят подробности около изграждането на новата лодкостоянка в кв. „Крайморие“ след броженията срещу проекта. Опасенията на живущите там са, че плажът ще бъде изгубен – нещо, което се случи в град Черномориец след изграждането на рибарското пристанище.

„В отговор на изразените от крайморци притеснения експертите заявиха, че в новото съоръжение, чието изграждане значително напредна, по-скоро може да влезе някакво замърсяване отвън, отколкото да излезе отвътре и да засегне кварталния плаж. Лодкостоянката ще има своя вътрешна канализационна система“, съобщават от местната администрация. 

Според специалистите плажът няма да бъде застрашен, а ефектът ще е точно обратният. Съоръжението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси. Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен още малко с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре, уточниха от общината.

Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка още преди 4-5 години. Тогава стартираха и първите процедури по проекта, за чиято реализация Община Бургас осигури средства чрез Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: