17.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

Епидемиолог: Коронавирусът ще стане сезонен в близките години

Коронавирусната инфекция може да стане сезонна през следващите година или две и тези черти се проявяват сега. Това съобщи пред ТАСС Наталия Пшеничная, заместник-директор по клинична и аналитична работа на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

Може би това ще се случи в рамките на следващите 1-2 години, сега вече характеристиките на сезонната инфекция при Ковид-19 започват да се появяват. Това, например, може да бъде доказано чрез значително увеличение на честотата през есента на 2020 г.“, тя каза.

Тя отбеляза, че нарастването на честотата на сезонните респираторни инфекции обикновено се наблюдава през есента и пролетта. „Следователно, теоретично, може да се наблюдава повишаване на честотата на Ковид-19 през тези сезони„, каза Пшеничната.

Освен това според нея коронавирусът се разпространява най-лесно при висока влажност и температури, съответстващи на преходен сезон.

Повишаване на честотата

Пшеничная отбеляза, че повишаването на честотата на коронавирусна инфекция може да се случи в продължение на няколко години, дори след като по-голямата част от населението е ваксинирано срещу коронавируса.

„Дори когато по-голямата част от населението е ваксинирано, все още ще има хора, податливи на тази инфекция. Включително поради намаляване на титрите на защитните антитела при някои хора с течение на времето. Епидемичното разпространение на тази инфекция ще спре, но периодично увеличаване на честотата и огнищата могат да останат в продължение на няколко години“, каза тя, цитирана от „Фокус“.

Пшеничная обясни, че такъв е случаят с грип А (H1N1) от 2009. Според нея след епидемията от 2009 г., причинена от този щам, се отбелязват значителни увеличения в честотата на „свинския“ грип всяка година в продължение на няколко години. „И само през последните години годишната регистрация на случаи на грип, причинени от този щам на вируса, е намаляла“, подчерта експертът.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: