14 C
Бургас
събота, 8 май, 2021
spot_img

Ето защо не сме длъжни да носим маски на открито

Задължението да се носят маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт, стана ясно от интервю за БНР на Мария Петрова, адвокат по медицинско право. коментарът й е във връзка с предложение на експертните съвети към Министерство на здравеопазването да се носят и маски на открито.

„Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет.

На сайта на Министерство на здравеопазването все още няма качена заповед в тази посока, но дори да има заповед в конкретика, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи такава мярка – цялото общество да носи маски на открито – това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването“, категорична е адвокатката. Според нея задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, който ако съобразим закона за административните актове , не може просто с подписа на министъра на здравеопазването да бъде наложено.

„Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото , подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права.“Гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник, уточни адвокат Петрова.

„Освен това трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуацията на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъм мащаб.“

Петрова посочи и, че никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски. Както и не е разписано пък за кои хора е задължително да носят маски.

„С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се коментира и от Педиатричната асоциация. Разчитам, че в тази тежка ситуация здравните власти ще излязат със становище относно децата , защото според мен тази уязвима група и защитена по смисъла на Конституцията, към тях трябва да се подхожда с по-висока доза внимание.“

По думите на Петрова властите не успяват да убедят хората да носят маски, защото е разрушено доверието и защото поведението на властта не кореспондира с мерките, които налага.

„Очаквам с нетърпение да видя как МЗ ще опази общественото здраве с маските на открито, в какъв акт ще го обективира и как ще гарантира правата на нас пълнолетните така и на всички деца“, заяви пред БНР Мария Петрова.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,902Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: