28.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Европейски магистрати са гости на Окръжен съд – Бургас

Петима съдии и двама прокурори от Испания, Португалия, Чехия, Полша и Румъния са на посещение в Окръжен съд – Бургас, в рамките на обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение. В първия ден от визитата те бяха посрещнати от Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, която сподели: „Съдът, който ръководя, винаги активно участва в този традиционно провеждан обмен. Аз, и моите колеги съдии, оценяваме важността на диалога между съдебните институции в европейското семейство. Винаги следва да се развиваме, вземаме пример от добрите практики и покажем, че страната ни, и конкретно Бургас, може да се похвали с достойни съдии и качествено правораздаване“.    

Съдия Темелкова представи работата на Окръжен съд – Бургас, инстанционния контрол в българското правораздаване, както и предстоящия избор на нови членове на Висшия съдебен съвет. Председателката на съда запозна гостите с работата на ръководния кадрови орган, а те от своя страна споделиха за приликите и разликите в правоприлагането на страните, от които идват.

Европейските магистрати вече успяха да наблюдават провеждането на граждански процеси – първа инстанция. Те подробно обсъдиха съдебните казуси със съдията – докладчик по делата, Дарина Костова. Предстои посещение на съдебно заседание по наказателно дело в Бургаския окръжен съд и среща-разговор със съдия Георги Иванов, който е член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България. Следващата визита от едноседмичния обмен в Бургас ще бъде в Окръжна прокуратура – Бургас, където магистратите ще се срещнат с Административния ръководител  на институцията, прокурор Георги Чинев.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук