18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Фирмите спряха да назначават хора

Фирмите спряха да търсят и да назначават хора през октомври, показва анализ на платформа за търсене на работа. Има спад на публикуваните обяви за работа през миналия месец, като броят им е почти 44 000 и е намалял с 8,4% спрямо септември, предава Труд.

Само в два сектора все още има ръст на предложенията за работа – за ИТ специалисти, където увеличението на офертите през октомври е с 6%, и в “Счетоводство, одит, финанси”, като там обявите са едва с 1,4% повече.

При всички останали сектори броят на обявите през октомври е намалял. Най-голям е спадът на предложенията в хотелиерството и ресторантьорството – с 28 на сто. В транспорта и здравеопазването офертите са намалели с 15 на сто, а в търговията – с 13 на сто.

В строителството обявите падат за месец с 9 процента, а в производството – със 7 на сто.
Продължава да се увеличават предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През октомври те са се увеличили със 7%, като за последните четири месеца този ръст е цели 29%. Делът на този вид обяви през октомври е 13,5%.

И друга тенденция вече се очертава на пазара на труда – за редица позиции започва да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от общия брой), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд, твърдят експертите.

Засега преобладаващите обяви с такова изискване са в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Обслужващи дейности”. Почти половината от предложенията за нова работа в България са съсредоточени в София. Офертите за Пловдив са 10 на сто от всички, за Варна – 8 на сто, а за Бургас и Русе около 3 процента.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук