24.9 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Г. Пинелов, предс. на Общински съвет Созопол: Готови сме за предизвикателствата на новата 2022 г.

В ход е нова дарителска кампания за изграждане на паметници на Васил Левски и Христо Ботев в Созопол

Г-н Пинелов, отмина една много динамична година в политически план. Как се отрази това на Созопол?

Политическите процеси в страната наистина бяха доста динамични, преживяхме три парламентарни избора и един президентски и всички станахме свидетели на промяна както при политическите субекти, така и при тяхното представяне на парламентарните избори. Факт е, че  ПП ГЕРБ вече не е управляваща партия, не е и сериозен фактор в политическия живот в страната. Имаме ново правителство от четири партии и е редно да  му дадем шанс.

Всичко това се отрази и на политическите партии в община Созопол. Всяка една от партиите претърпя сериозни загуби, а новата политическа формация „Продължаваме промяната“ показа завидни резултати и е на път да стане водещ фактор.

Това пренареждане на влиянието на партиите не  е само следствие от умората на избирателите от четирите избора тази година. Това пренареждане показва промяна в нагласите и очакванията на хората. Тези тенденции важат и за жителите на община Созопол. Промяната е факт и от всички нас зависи да й дадем посоката, която да отговори на обществените очаквания.

Кои са най- важните събития, които се отразиха на Созопол и с които ще запомните отминаващата 2021 г.?

Първото, което искам да отбележа е постигнатата финансова стабилност, което  обаче не означава, че нашата община е преодоляла финансовите проблеми, които наследихме от предходното управление. Дишаме по-леко, но все още не можем с пълни гърди, ако мога така образно да се изразя.

Специално място искам да отредя на туристическия сезон, който бе един от най- успешните през последните години. Ние, като общински съветници, като общинска администрация има какво още да направим, за да осигурим по-добри условия на нашите туристи. Факт е, че с общи усилия успяхме да направим  не малко, за да продължи Созопол да бъде една от най- предпочитаните морски дестинации у нас. Българските туристи обичат Созопол и вече е стандарт да избират нашите курорти за своята ваканция. Факт е, обаче че те не са безкритични. В общинският съвет съм получавал писма с критики и с предложения от нашите гости. За съжаления в много от случаите те имаха право. Все още сме им длъжници по отношение на паркирането и това, че паркирането е проблем на всички черноморски курорти не ни успокоява. Чистотата все още не е на нивото на водеща туристическа дестинация, но предстоят промени в тази посока и се надявам, че следващото лято туристите ще бъдат приятно изненадани.

Искам да благодаря на всички българи, които избраха Созопол за своята ваканция, защото техният избор е доказателство за магията на нашия град и за усилията, които полагаме, те да се чувстват добре и да запазят красиви спомени от пребиваването си тук.

Пандемията от Ковид продължава да определя дневния ред на обществото. Как се отразява това на работата на общинския съвет в Созопол?

В очакване на пета поредна вълна на коронавируса, не можем да бъдем оптимисти, че ситуацията скоро ще се промени и ние постепенно ще се върнем към нормалния живот. Има редица положителни индикации, но те все още не са определящи. Именно затова и Общински съвет Созопол се съобразява с наложените противоепидемични мерки и заседанията, които провеждаме са онлайн. Държа да подчертая, че това по никакъв начин не се отразява на качеството на работата ни, а също така и на възможността на нашите съграждани да са информирани за дейността ни и решенията, които взимаме. Сесиите се отразяват онлайн, в реално време. Протоколите, както от заседанията на комисиите, така и от самата сесия се публикуват на сайта на общинския съвет. Мога да кажа уверено, че нашия общински съвет е най- прозрачен  и всеки може да се убеди в това. Всяка информация, която се отнася до дейността на местния парламент е достъпна за нашите съграждани.

Още в началото на мандата на нашия общински съвет  си поставих за цел  информираност и прозрачност в дейността ни като общински съветници. Това е и една от моите цели като председател на Общински съвет – Созопол и ще продължавам активно да работя в тази посока.

С кои по-важни решения ще се запомни работата на общинския съвет тази година?

Открояват се редица решения на Общински съвет Созопол, свързани със социалната политика, което е адекватно заради ангажиментите, които ние като общински съветници сме поели към нашите съграждани. Сред тях са решения, свързани с еднократната помощ за новородени, създаване на Комплекс за „Социални услуги и здравеопазване“, решения, с които сме подкрепили създаването на нови социални услуги, патронажната грижа и др.

Съвсем наскоро приехме План за интегрирано развитие на община Созопол за периода от 2021 година до 2027 година. Това е един сериозен документ, който очертава приоритетите и стратегическите цели за развитие на нашата община в дългосрочен план.

През изминалата година приехме и промяна в Правилника на общинско предприятие „Общински гори и озеленяване“, с което положихме основата то да бъде управлявано адекватно и в полза на жителите на нашата община. Вие знаете, че проблемът с доставката на дърва на социална цена към нашите съграждани забуксува в един момент и създаде напрежение, но общинското ръководство и ние, общинските съветници имаме обща цел този проблем да остане в миналото.

Приехме редица решения, които да подобрят условията  за туризъм и ваканция в Созопол. Сред тях са промени в наредбата за платеното паркиране, за поставяне на подземни контейнери, както и решение, с което даваме зелена светлина на общинската администрация да кандидатства с проект за Втори етап от реконструкцията и модернизацията на Рибарското пристанище в Созопол.

С особена гордост искам да спомена и за решенията, с които ние общинските съветници удостоихме със званието „Почетен гражданин на Созопол“ бронзовата ни медалистка от Олимпийските игри по борба Евелина Николова и нейният треньор Мирослав Гочев, които донесоха много радост и ни накараха да се гордеем с тях. С голямо уважение и респект Общински съвет Созопол удостои посмъртно със званието „Почетен гражданин на Созопол“ отец Иван, който ни бе духовен водач и пример за подражание.

По Ваша инициатива общинският съвет прие решение за изграждане на паметници на Левски и Ботев в Морската градина на Созопол.  Обявихте дарителска кампания, имаше конкурс за паметник на Левски. До къде се стигна?

Само преди седмица стартирахме нова дарителска кампания за набиране на средства за изграждането на двата паметника. От името на Общински съвет Созопол изпратих покани до редица наши съграждани, успели в своята област, бизнесмени, общественици, членове на неправителствени организации, както и на редица приятели на Созопол, за които знам, че са родолюбци и истински патриоти. Вече са факт и първите дарения, за които сърдечно им благодаря.  На по- късен етап имената на хората, които са се включили в дарителската кампания ще бъдат обявени публично и всеки ще получи знак за благодарност. Дарителите ще бъдат поканени да присъстват при откриването на вече изградените паметници, а техните имена ще останат за пример за всички нас. Созопол има нужда от паметниците на Левски и Ботев, защото те са част от нашата историческа памет и нашето преклонение пред техния героизъм.

По отношение на процедурите мога да кажа, че засега има конкурс само за паметник на Васил Левски, предстои такъв да бъде обявен и за паметник на Ботев. И двата паметника ще бъдат разположени в района на храма, който носи името на созополския светец  Свети Зосим в Градската градина. Постъпилите проекти за паметник на Апостола на свободата са на стойност около 30 000 лв. Затова разбирате колко е важно повече хора да се включат в дарителската кампания, защото сумата е доста сериозна.

Кои са най- важните Ви приоритети за следващата година?

Сред най- важните приоритети за мен като председател на общинския съвет, а предполагам и за останалите колеги общински съветници е приемането на Бюджет 2022. Този бюджет ще бъде истинско предизвикателство за всички нас, защото именно в него трябва да бъдат заложени онези 2,5 млн. лв., с които предстоят да бъде погасен част от кредита, завещан ни от предходното управление, както и 1,5 млн. лв. на държавата за отпуснатия пък от нея безлихвен такъв, или общо 4 млн. лв.

В същото време той трябва да отговори на нуждите на жителите на всички населени места в общината и да успее да поддържа постигнатото до момента ниво на развитие във всички сфери на обществения живот.

      От особена важност за икономическото развитие на общината е и един успешен туристически сезон. За това подготовката, обезпечаването му и изчистването на някои недостатъци от предходни сезони, ще бъде от изключителна важност, защото туризмът, с всичките му разновидности е основен поминък за жителите на община Созопол и двигател за развитието на Созопол, Черноморец и прилежащите им курорти и ваканционни селища.

    Разбира се, важен приоритет е и качествената работа на Общински съвет Созопол, защото решенията, които взимаме определят и бъдещото развитие на нашата община. Огромна отговорност за нас, общинските съветници, която ние, независимо от нашите политически или личностни различия, доказахме че можем да носим. Постигнахме немислимото, общинският съвет да не бъде гумен печат на общинската администрация. Успяхме да подобрим нивото на комуникация и да превърнем споровете по време на заседания в гарант за най- добри решения в полза на жителите на нашата община.

Какво ще пожелаете на своите съграждани за предстоящите Коледни празници?

          Изминалата година бе наситена с много емоции и предизвикателства, с тревога за здравето и живота на нашите близки и заплахата от пандемията Ковид. Справихме се с редица трудности, но ни чака още много работа. Вярвам, че всички ние ще дадем своя принос за една по-хубава и успешна година, в името на просперитета на община Созопол.

Коледните празници изпълват сърцата ни с повече надежда и вяра. Те ще ни бъдат необходими, за да продължим да обичаме и да се грижим за близките си и за общото благо.

На всички жители на община Созопол пожелавам топлина в домовете, щастие, благоденствие, късмет  и мирна и благодатна 2022 година!

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук