26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

„Галъп“: 70% от българите смятат за преувеличена опасността от Covid-19

Над 70 процента от българите смятат за преувеличена опасността от разпространението на коронавируса, а близо 60 процента са на мнение, че чуждестранна или друга сила умишлено причинява пандемията. В световен мащаб тезата за преувеличената заплаха се подкрепя от половината от участниците в експресно проучване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл”.

То обхваща близо 25 хиляди души от 28 държави в целия свят, сред които САЩ, Русия, Индия, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария. От балканските държави участват България, Северна Македония, Босна и Херцеговина. Според изследването повече от две трети от хората по света се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса. Три четвърти твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне.

Българите са сред народите, които в най-голяма степен намират опасността от разпространение на новия вирус за преувеличена – общо 72% у нас смятат така, при 49% средно за всичките 28 страни, показва изследването на „Галъп Интернешънъл”. Сходно с нас мислят в Северна Македония и в Босна и Херцеговина – страни, които според екипа на асоциацията засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където заплахата не се възприема като преувеличена.

Сънародниците ни се боят от заразяване, близо до нивата на останалите държави – около две трети казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят. Най-спокойни в това отношение са германците и швейцарците, както и хората в Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и на кураж. Най-уплашени очаквано са хората в Италия  – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. 

Относно подкрепата на мерките, предприети от правителствата, в България около 60 процента от обществото смята, че властта засега се справя добре, а 37 процента – че не се справя.  Най-недоволни от реакцията на своето правителство са в  Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че управлението се справя добре в текущата ситуация.   

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% от българите смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е минало. Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) , но сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват такъв. В опитите за социална изолация България е над средното ниво, а в директната самокарантина – в средата. България събира най-висок процент привърженици на хипотезата, че някой стои зад разпространението на вируса – 58% от хората смятат така. Подобен процент мислещи по този начин има в Армения, а най-малко са допускащите това в Япония и Италия./dnews.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: