27.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Геминиди достига пика си тази нощ

Метеорният поток Геминиди достига максимума си в следващите часове, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св.Климент Охридски“.Това е третият високоинтензивен метеорен поток през годината. Наблюдава се от около 4 до 17 декември всяка година, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделили се от астероида 3200 Фаетон.

Максимумът на потока за 2021 г. ще бъде на 14 декември около 9 часа. Това означава, че при евентуално ясно време от нашата страна е най-добре да се проведат наблюдения в последните часове на нощта 13 срещу 14 декември. През същата нощ Луната ще залезе в 3:04 ч. за София, със 78% осветен диск и до сутринта условията за наблюдение ще бъдат добри, ако обаче облаците отстъпят поне малко. Областта от небето, от която ще изглежда, че долитат метеорите (т.нар. радиант на потока), се намира в съзвездието Близнаци, което до края на нощта ще се издига все по-високо над хоризонта.

Международната метеорна организация предвижда най-висока активност за годината именно на този поток, посочи Маркишки.На 14 декември за София Слънцето ще изгрее в 7 часа и 49 минути, така че ефективни наблюдения принципно ще могат да се извършват до около 06:30 ч., уточни физикът. Той съветва наблюденията да започнат около 23 часа на 13 декември и да продължат до края на нощта, до когато активността на потока ще нараства.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук