25.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Георги Лапчев: Бунгалата на „Нестинарка“ са незаконни, ще бутаме още строени по времето на соца / снимки/

Няма казус със съборените две бунгала на къмпинг „Нестинарка”. Това съобщи за zonaburgas.bg, кметът на Община Царево Георги Лапчев. По думите му в съда са се водили редица преписки за тези незаконно построени бунгала.

„Това не е нито първият, нито ще бъде последният случай. Всяка година имаме премахване на установени незаконни обекти. Имаме решение на съда, има моя заповед за отстраняване. Собственикът на така наречените бунгала не е успял да докаже, че е собственик или по-скоро е доказал, че е собственик, но е доказал законност. След като не е успял това означава, че са незаконни  и затова  ще бъдат премахнати така, както всички незаконни постройки на територията на цялата община.”

По думите на кмета има още много подобни преписки и бутането на бунгала в общината ще продължи. Според  Лапчев голяма чат от тях са строени по времето на социализма, като част от почивни бази на държавни предприятия.

„Набързо са струпвани по 10, 20 или 30 бунгала някъде по морето. Такива са вече премахнати на така наречия „Попски плаж”, останали са още няколко на „Нестинарка” . Най-голямо такова струпване на бунгала има в момента в Ахтопол в „Коросята”. Там ситуацията е абсолютно същата, водят се преписки . Има вече собственици на имоти, които претендират, че е  крайно време да си ги вземат.  Когато има решение на съда и когато има достатъчно доказателства за това кое е на общината, кое е държавно  и кое частно ще се постъпи по съответния ред.”

Бунгалата на „Нестинарка“ са строени през 1987 година и са били част от държавна почивна база. През 2001 година Христина Христова става собственик на 18 от тях. Част от терена обаче е продаден от общината на пловдивска фирма и двете бунгала остават в частния терен.

Първо трябваше да предложат този терен на мен, яз да го купя. Или части от него или целия  и тогава да го продават на друг, който няма нищо на този терен , а те не постъпиха както трябва с този търг, който направи общината.”, казва Христова. По думите и  не е спазена и процедурата по събарянето.

„Ще се съдим защото всичко, което е направено е незаконно . Общината издава заповедта  на 2 -ри март,  а на 3-ти идват  и събарят, а  имам 14 дневен срок за обжалване на заповедта.”

Кметът на Царево  е категоричен, че до началото на лятото ще има още акции по събаряне на незаконни бунгала по Южното Черноморие.

 

 

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук