19.1 C
Бургас
неделя, 20 юни, 2021

Георги Пинелов: Кампанията в Созопол е „мръсна“, но това показва безсилието на наши опоненти

Георги Пинелов е кореняк созополчанин, който казва, че за 40 години съзнателен живот е живял единствено и само в Созопол. Семеен. Баща на двама  синове. Занимавам се с частен бизнес, в сферата на туризма и сигурността. Общински съветник един мандат. В свободното си време обича да преоткрива кътчета от Родината, в компанията на съпругата си и двамата си сина. Обожава да пътува, както в страната, така и в чужбина. Любима дестинация му е Испания и по- конкретно Барселона. Когато може да открадва лично свободно време, предпочита да се усамотява с увлекателна книга.

Георги Пинелов се кандидатира за кмет от новорегистрираната партия МИР.

 Г-н, Пинелов, останахте ли разочарован, че ГЕРБ не ви припозна като техният кандидат за кмет на Созопол?

-В лично качество по-скоро- не . Разочарованието е от това, което чувам от хората ежедневно,  по-скоро за моите съграждани  и моите приятели. Но за себе си- не.  Животът продължава . Решенията са ги взели други фактори , така че отговронста за взетото решение не е мое. В ГЕРБ има изпълнителна комисия, коята  е преценила, че друг е техния кандидат, така че животът продължава

Защо все пак взехте решението да напуснете партията  и да се кандидатирате от друга формация?

-Беше редно предвид нагласите в града. Очакванията на хората бяха аз да бъда кандидатът на ГЕРБ , но те предпочетоха друг. Аз поех по свой път, който реших да следвам , а и моите виждания за развитието на града,  като цяло, така или иначе не съвпадат с предходното ръковоство.  Поради тази причина всеки пое по собствен път.

Г-н Пинелов, ще успеете ли за 4 години да се справите с тежкото финансово състояние на Община Созопол, ако спечелите кметското място?

– Финансовото оздравяване и постигане на финансова стабилност е основният приоритет  в Управленската ми програма за следващите четири години. Част от конкретните мерки са по отношение установяване на истинското финансово положение на общината и предоставяне на обществеността на данните от независим одит. Именно липсата на публичност и прозрачност характеризират стила на управление на община Созопол досега, срещу което се обявяваме и ние от Политическа партия МИР като кандидат за кмет и кандидатите за общински съветници.

Планирам преразглеждане на Оздравителния план за финансово възстановяване на Общината, съгласно поставените от Министерство на финансите критерии. Това е напълно възможно и наложително. Част от мерките за по-бързото финансово оздравяване на община Созопол са: ревизиране на сключените договори за услуги и обществени поръчки, оптимизиране разходите за външни услуги, както и разплащането към доставчиците в спешен порядък. От голямо значение за финансовото оздравяване е повишаване на събираемостта на несъбирани с години наеми, данъци и други типове такси от големи фирми и ползватели на общински терени и имоти, които години наред са „пропускали“ да си платят данъците и наемите от общинските обекти и терени.

Финансовата стабилност ще дойде от оптимизиране на разходите в общинска администрация и преструктуриране на дейности и направления в нея и създаване на общински предприятия.

Ще бъдат привлечени финансови средства чрез публично-частни партньорства и европейски програми и проекти, а държавната субсидия ще се ползва целево за нуждите на населените места в общината. За да има, обаче и възходящо развитие трябва да разчитаме и на бизнеса, като бъдат създадени благоприятни условия за развитие на малкия и среден бизнес. Ще бъде изготвена дългосрочна стратегия за  привличане на нови производства и разкриване на нови работни места, чрез подобряване на бизнес средата на територията на община Созопол.

Убеден съм, че срокът за финансово оздравяване на община Созопол може да бъде оптимизиран до 2 години. Това е реалистично и изпълнимо.

Тук искам да подчертая, че ще инициирам процедури за превръщането на кметствата по места във второстепенни бюджетни разпоредители, съгласно промените в ЗМСМА. Към момента само кметството в град Черноморец е второстепенен разпоредител.

Остана една седмица до края на изборите. Промени ли се добрия тон в кампанията в Созопол?

– Случващото се в Созопол е много далеч от добрия тон. И за мое съжаление мога да кажа, че кампанията вече е „мръсна“. Тя е придружена от късане на плакати на опонентите, заплахи и манипулативни внушения. Това само показва безсилието и безпомощността на наши опоненти. Опасявам се, че с напредването на кампанията агресията и натиска ще се засилят. Искам да призова моите съграждане да не се поддават на страха и заплахите и на 27 октомври да гласуват по съвест. Само така ще преборим страха и ще гарантираме промяната в общината. Категорично заявявам, че нито аз, нито моят екип ще толерираме подобно поведение. И ако агресията достигне до физическа саморазправа, сме готови да се защитим с всички средства, предоставени от закона.

Очаквате ли следващият общински съвет да бъде „по-шарен“ и да има реална опозиция, така че да не минават всички докладни само с едно гласуване!

Със сигурност следващият общински съвет ще бъде „по-шарен“. Но това според мен е за добро и се надявам да не се стигне до безпринципни съюзи и коалиции, които да гарантират мнозинство на една или друга политическа партия. При всички положения докладните няма да минават само с гласуване, а ще има дебат и ще се търси най- доброто решение за даден проблем. Надявам се най- после, след 12 години, общинския съвет да бъде орган за местно самоуправление, а не услужлив придатък на общинска администрация.

Като част от предходния общински съвет чувствате ли до някъде вина за модела на управление на града?

Градът и общината се управляваха еднолично и непрозрачно. И факт е ,че бях част от групата общински съветници, които осигуряваха комфорт на екс кмета. Да, имам вина, защото моите нагласи и убеждения да влияя на работата на общинския съвет за доброто на моите съграждани срещна неразбиране още в началото на мандата, а в края вече бях убеден, че порочната практика да се гласува без дебати е вредна и опасна за развитието на Общината. Това коренно се разминава с моите убеждения и затова взех решение, въпреки всичко, да се кандидатирам за кмет на община Созопол с група от най- достойните и смели кандидати за общински съветници.

Развалихте ли приятелства по време на кампанията и ще има ли хора, с които няма да можете да се поздравявате по улиците на града?

– Приятелства не съм развалял. Приятелите ми са тези, които първо ме подкрепиха и продължават да ме подкрепят и да ми помагат по време на предизборната кампания, за което много съм им благодарен. Със сигурност ще има хора, с които няма да се поздравявам след изборите. Аз и сега не ги поздравявам, но това не са мои приятели, не са хората, които ме подкрепят, не са хората, чието доверие е важно за мен. Може да са малко тези хора, но намирам за лицемерно да се държиш дружески с някого, който те приема за враг.

Какво обяснихте на синовете си, за това, с което сте се захванали?

Аз продължавам да разговарям с тях за случващото се през този месец. Малкият ми син е твърде малък да разбере, но знае, че татко му върши важни за хората неща.

С по-големия ми син разговарям по мъжки и мисля, че той разбира важността на това, с което съм се захванал. Много често неговите въпроси по детски наивни, са ми помагали да разбера колко е важно да бъдеш честен и почтен, дори когато ситуацията е „мръсна“.

Имам прекрасно семейство и се гордея, че ме подкрепят и разбират моята борба. Благодаря им, защото това е един труден и наситен с много ангажименти и отговорности месец.

Какво е за вас Созопол?

Созопол е моето родно място. Това е родното място на моите родители, на дядовците и прадядовците ми. Това е родното място и на моите деца. Това е моят дом.

Гордея се с историята на моя град, с красивата и впечатляваща архитектура, с невероятната атмосфера, но най- вече се гордея с хората, които живеят там. Това са хора, които искат градът им да се развива и да стане още по- хубав, по- подреден и по- привлекателен за туристите. Хора трудолюбиви, инициативни и обичащи Созопол.

Вярвам, че с моите съграждани ще можем да върнем доброто име на Созопол и да развием потенциала на родния ни град.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: