3 C
Бургас
сряда, март 3, 2021

Иван Алексиев: Не подкрепям изграждането на мидена ферма в Поморие

„Категорично заставам зад притесненията на рибарите и не подкрепям инвестиционното намерение за изграждане на мидена ферма в зоната, която се използва за риболов от поморийските рибари и която е в близост до източния градски плаж на Поморие“. Това заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

Рибарите получили съобщението от Басейнова дирекция преди дни, съобщава Нова телевизия. След като се запознали с проекта, установили, че бъдещата ферма ще пречи на риболова, който извършват от години, а по този начин и на поминъка им.

Рибарите се събраха на източния вълнолом в града, само на метри от мястото, където ще бъде изградена фермата. Основното им притеснение, че зоната за строеж е разположена в място, което приоритетно се използва за риболов.

„На територията на община Поморие има регистрирани 500 лодки, представете си да риболуват в това малко пространство. Към Ахелой има защитени зони и на практика сме ограничени“, заяви Валентин Продромов – член на Рибарското сдружение.

Освен, че ще бъдат ограничени, рибарите се притесняват, че при силен вятър фермата ще се разруши, а това допълнително ще затрудни работата им. Кметът на Поморие също не подкрепя инвестиционното намерение

„То не създава никакви ползи за града ни, напротив – вреди. Когато този мидарник стане и удари североизточната провеза и изкара всичко на плажа, какво се случва? Това е градски плаж,  всички котви и въжета ще са струпани тук. Туризъм ли ще развиваме, рибарство ли? Момчетата ми споделиха – на Поморие са се скъсали въжетата, фермите ги няма. Това предстои да се случи и в Равда“, обясни кметът на града Иван Алексиев.

Той подчерта, че зоната е защитена. Рибарите се съобразяват с това и имат сезонно риболуване. Ако се направи ферма, нейните мрежи ще са във водите целогодишно.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

0FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ